Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreslår regeländring för varselljus på vindkraftverk

En sida vill dra tillbaka överklaganden på de stora vindkraftssatsningarna. En annan vill få Transportstyrelsen att ändra reglerna för varselljus.

Annons

Det handlar om Strömsunds kommun och vad som händer kring Statkraft SCA:s stora vindkraftssatsning som berör Strömsund, Ragunda, Bräcke och Sollefteå kommuner. Ett ämne som nu är riktigt omdiskuterat i kommunen.

Redan förra året fattade kommunfullmäktige ett beslut om vindkraftssatsningarna i kommunen som innebär att man säger nej till byggen med torn som är högre än 150 meter.

Detta på grund av det högintensiva blinkande ljuset som krävs på tornen för att flygtrafik ska se dem.

SSVAB:s stora satsning på 450 snurror ska bli 172 meter. Strömsunds kommun har därför överklagat tillstånden för alla de parker som ingår i SSVAB:s satsning.

Det har fått folk att ifrågasätta om Strömsund inte nu går miste om en rad arbetstillfällen som satsningen medför. SSVAB har redan meddelat att alla överklaganden, inte bara de från Strömsunds kommun, nu gör att satsningen dröjer minst ett år.

Men kommunstyrelsens ordförande Karin Stierna har hela tiden varit tydlig på den punkten.

– Frågan är om det ansvaret ligger på oss eller den sökande (SSVAB). De vet att vi har tagit det här beslutet och att vi har sett till vilken påverkan det har på landskapet, sa hon till LT i samband med det första överklagandet.

Men diskussionerna har därefter fortsatt i kommunen och lett till nya förslag.

Göran Edman (RD) kräver i en skrivelse till kommunstyrelsen att man drar tillbaka kommunens alla överklaganden på SSVAB- satsningen.

Centerpartigrupperna i Strömsund, Sollefteå och Ragunda har lämnat ett förslag till infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) där man föreslår att Transportstyrelsen ändrar regelverket kring varselljusen så de bara behöver tändas när flygplan närmar sig. Liknande system finns i bland annat Norge, Kanada och USA.

Mer läsning

Annons