Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förening vill göra skola till navet i byn

/
  • ”Visst är det tufft att skolan har försvunnit, men det gäller att inte lägga sig ned att dö”, säger Gåxsjöborna Tomas Sandberg och Ole Rönning Kristiansson. Byborna i Gåxsjö är nu positiva till att köpa skolan och har en rad idéer på vad man kan skapa för verksamhet.

Sedan Gåxsjö skola lades ned förra sommaren har huset stått tomt. Men nu är byborna fast beslutna om att ge det liv igen – och det finns gott om idéer kring vad man kan göra med det.

Annons

– Utbildningscentrum, centrum för vindkraftsprojekt, äldreboende, cateringkök eller vandrarhem, säger Tomas Sandberg, ordförande i BIG, Bybor i gemenskap, när han nämner några av de idéer som byborna kommit med när de samlades på möte tidigare i veckan.

I grannbyarna Sikås, Fagerdal och även i Hammerdal står skolbyggnader tomma och så vill byborna i Gåxsjö inte ha det.

– Visst är det tufft att skolan har försvunnit, men det gäller att inte lägga sig ned att dö. Vi vill att Gåxsjö ska kunna leva, säger Tomas Sandberg.

Strömsunds kommun har haft som ambition att överlåta de tomma byggnaderna vid skolnedläggningar till byföreningar om det gynnar bygden. Nyligen beslutade kommunstyrelsen att BIG ekonomisk förening får köpa Gåxsjö skola för 1 000 kronor. Nu ska bara föreningen bestämma sig för att göra det.

– Det är ett för stort beslut för styrelsen att ta, vi måste ha byborna med oss på det så beslutet kommer fattas på årsmötet i april, säger Tomas.

Men de har redan gjort upp beräkningar för det. Cirka 100 000 kronor beräknas driften kosta om året.

– Vi måste tjäna såpass bra på den verksamhet vi startar så att vi har råd, säger Tomas Sandberg.

Köper de fastigheten hoppas de kunna hyra ut förskolelokalen till kommunen. Det finns även en lägenhet som kan hyras ut.

Mer läsning

Annons