Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar i Strömsund får en lektion i tonårsetik

/

Det kan vara svårt att vara tonårsförälder. Det har Strömsunds kommun och ABF tagit fasta på. På torsdag har de bjudit in Birgitta Kimber, som föreläser på området ”Älskade hatade tonåring”.

Annons

Strömsunds kommun har sedan några år tillbaka jobbat brett med att stärka föräldrar i sin föräldraroll genom arbetet med Föräldrakraft. Det innebär bland annat att det erbjuds föreläsningar och diskussionsgrupper även efter det att barnen lämnat barnavårdscentralen.

– I skolan hålls föräldramöten någon gång per termin och då kan föräldrarna få information och föreläsningar om vissa särskilda teman och även få möjlighet att diskutera vissa angelägna frågor, säger Berit Holter, samordnare för Föräldrakraft inom kommunen.

Tillsammans med ABF och Folkhälsoinstitutet hålls dessutom av och till kursen ”Familjeverkstan” för föräldrar som vill byta erfarenheter och diskutera föräldrarollen med varandra.

– Och nu under Vit Februari har vi bjudit in Birgitta Kimber för en föreläsning, berättar Marie Gabrielsson, vid ABF.

Birgitta Kimber är specialläraren, psykoterapeuten, familjeterapeuten och doktoranden som har skapat det program om social och emotionell träning, SET, som används inom Strömsunds kommuns skolor och i flera andra kommuner runt om i landet.

– Det handlar om att barnen i grupp gör olika övningar där man bland annat tränar sig på att lyssna på andra, samarbeta och utrycka det man känner och tänker, säger Berit.

Birgitta Kimber har dessutom gett ut ett flertal böcker på ämnet föräldraskap samt böcker för lärare. Under förra året gav hon tillsammans med amerikanska beteendevetaren Virginia Molgaard ut ”Älskade hatade tonåring” om hur föräldrar genom sitt agerande kan stärka sina barn.

På torsdagskväll kommer hon till Strömsunds Folkets hus, dit ABF och kommunen bjuder in alla föräldrar gratis för en föreläsning som handlar just om tonårsproblematiken.

Mer läsning

Annons