Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldraledighet blev fullmäktigefråga i Strömsund

/

Folkets hus-hyran ledde som väntat till debatt vid Strömsunds fullmäktigemöte. Debatt blev det även kring kommunstyrelsens ordförande, Karin Stiernas (C), mammaledighet. Och halva hennes politiska lön kommer under tiden nu att gå till en socialdemokrat.

Annons

Karin Stierna väntar sitt andra barn om en dryg månad och går därför på planerad föräldraledighet från och med nu på måndag den 1 mars. Ledigheten är beräknad till ett sex månader.

Under tiden Karin är ledig kommer en del av hennes politiska ansvarsområden att fördelas på parti- och allianskollegor. Jan-Olof Andersson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen kommer enligt ordning ta över ordförandeklubban.

Det som fullmäktige hade att besluta om var att tilldela Jan-Olof Andersson (M), Göran Espmark (C) och Gunnar Geijer en del ansvarsområden över råd, nämnder och förvaltningar, där det inte redan finns valda ersättare.

För ansvaret de tre herrarna delar föreslog Karin Stierna det förslag som kommunstyrelsen fattat: Att hälften av ersättning som kommunstyrelsens ordförande har under denna tid delas på de tre herrarna. Den andra hälften skulle enligt förslaget inte användas.

Just detta – att lämna hälften outnyttjad – ledde till debatt. Socialdemokraten Susanne Hansson ansåg att den ersättningen borde tillfalla Gudrun Hansson (S), eftersom socialdemokraterna i princip redan styr kommunen då det är deras budget man jobbar efter.

– Vi har en borgerlig allians, men en socialdemokratisk budget. Det har liknats vid om Fredrik Reinfeldt styrde och Mona Sahlin var finansminister, sa Susanne Hansson.

Vänsterpartisten Peter Frost ville däremot se att kommunstyrelsens ordförandes halva ersättning under föräldraledigheten fördelades rättvist över fullmäktige, enligt mandatfördelningen.

Efter omröstning, votering och rösträkning blev det slutligen Susanne Hanssons förslag som antogs. Gudrun Hansson (S) kommer nu tilldelas halva den politiska ersättningen som kommunstyrelsens ordförande får under sex månader. Den borgerliga sidan reserverade sig över beslutet.

Vid fullmäktigemötet beslutades om hyran för Folkets hus i Strömsund. Rättvis demokratis förslag för framtida hyror antogs med ett tilläggsyrkande från Anette Bergkvist (S). Därmed sätts hyran till 100 000 kronor i år och 150 000 kronor nästa år.

Fullmäktige klubbade även igenom den föreslagna höjningen av färdtjänsttaxan och tog det slutliga formella beslutet att ta emot 12 ensamkommande flyktingbarn.

Mer läsning

Annons