Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För många rovdjur tvingar renägare att söka nya betesmarker

/

Trycket från rovdjur är så stort att det inte längre går att bedriva renskötsel på de ordinarie vinterbetesmarkerna. Det anser Thorbjörn Åhrén som ansökt om att få flytta 1 500 renar till Hälsingland eller Dalarna.

Annons

Det är en unik begäran som kommit in till länsstyrelsen i Jämtlands län.

Renägaren Thorbjörn Åhrén från Härbergsdalen i Strömsunds kommun anser att det inte längre går att bedriva renskötsel på de ordinarie vinterbetesmarkerna i trakterna kring Gällö och Rissna. Han menar att antalet rovdjur blivit så stort att det helt enkelt inte är lönsamt att bedriva renskötsel i det området.

Thorbjörn Åhrén anser främst att antalet lodjur på de nuvarande vinterbetesmarkerna är för högt. Den allmänna jakten på lo i området har enligt honom varit i stort sett obefintlig vilket får honom att tro att förlusten av renar inte kommer att minska inom överskådlig tid.

Som lösning på problemet har han hos länsstyrelsen ansökt om att få flytta sina renar till något annat område med färre rovdjur.

Han föreslår själv Hornslandet utanför Hudiksvall i Hälsingland eller området Bunkris nordväst om Älvdalen i Dalarna.

En liknande förfrågan har aldrig tidigare kommit in till länsstyrelsen i Jämtlands län. Kristina Jonsson är chef på enheten som hanterar rennäringsfrågor.

– Jag vet faktiskt inte ännu hur vi ska hantera den här ansökan. Vi har inte hunnit diskutera det så jag vet inte hur vi kommer att ställa oss.

Kristina Jonsson säger att första steget blir att försöka fastställa hur stort trycket är från rovdjur inom det nuvarande vinterbetesområdet.

– Vi vet att det är ett högt rovdjurstryck över hela renbetesområdet men vi måste kartlägga hur det ser ut just här.

Om länsstyrelsen skulle komma fram till att trycket från rovdjur är särskilt högt i just det här området så blir steg två, enligt Kristina Jonsson, att ta ställning till hur problemet ska lösas.

– Vi har ju tidigare haft en sameby som fått ett tillfälligt vinterbete under några år på Hornslandet men då gällde det katastrofbete och inte rovdjur, säger hon.

Foto: Ulrika Andersson

Mer läsning

Annons