Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För få läkarbesök inom hemsjukvården i Hoting och Tåsjö kritiseras av kommunen

Det är långt mellan läkarbesöken inom hemsjukvården i Hoting och Tåsjö, på ett sätt som inte är förenligt med god och säker vård.

Annons

Det skriver socialchef Monica Grahn och medicinskt ansvarig sjuksköterska, Åsa Engman i Strömsunds kommun i ett brev till landstinget.

De pekar på att det har varit svårt med läkare sedan hösten 2009 men att situationen har förvärrats sedan årsskiftet 09/10.

– Det är långt mellan läkarbesök på plats i boenden, vilket leder till fördröjningar i bedömningar, vård och behandling, skriver de vidare.

Hemsjukvården i ordinärt boende fick hembesök i juli 2009 och därefter blev den en halv dag den 18 februari.

Monica Grahn och Åsa Engman menar att vinsterna med regelbundna läkarbesök med tillräckligt tät intervall för äldre och till personer med funktionsnedsättning är många.

”Avsatt tid i boenden där läkaren regelbundet gör planerade hembesök för dem som har behov av läkarbedömning, genererar färre besök på hälsocentraler, planerade och akuta, färre sjuktransporter och mindre störningar till hälsocentralerna”, skriver de.

De menar att det ger en ökad trygghet och säkerhet i vården och vård på rätt vårdnivå. Med rådande situation befaras att kommuninvånarna i högre utsträckning kan komma att belägga den specialiserade vården, som redan nu har hög belastning och är hårt pressad.

– I Backe fungerar det bra, säger de, och ställer krav på att den akuta situationen löses och att en plan för hur när läkarna ska vara med ska presenteras från primärvården.

Mer läsning

Annons