Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler skolnedläggningar Strömsunds lösning

Kommunalrådet Karin Stierna har inte gett upp hoppet om det ursprungliga besparingsförslaget med fler skolnedläggningar.
- Vi har försökt föra en diskussion om det här i ett års tid för att vi inte ska hamna i den här situationen, säger hon.

Annons
Politikerna i Strömsunds kommun valde att inte följa förslaget som innebar att flera skolor skulle läggas ner och elever flyttas. Det blev bara tre skolnedläggningar - och nu är risken i stället att 20 tjänster inom skolan försvinner för att spara in de drygt nio miljoner kronor som saknas nästa år. Och om lärar- och elevassistentstjänster plockas bort finns risken att kvaliteten på undervisningen försämras.
- Det blir ju konsekvenser på undervisningen, det är klart, säger Göran Edman, partiordförande i Rättvis demokrati.
Inom den borgerliga alliansen fanns det ett förslag om ytterligare skolnedläggningar. Men det röstades ned vid fullmäktige.
- Jag anser fortfarande att man ska plocka bort fler skolor, även om det är obekvämt. Men det var ju en majoritet mot det förslaget, så nu får vi se om någon ändrar sig, säger Lars-Eric Bergman, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
I det nya tjänstemannaförslaget föreslås i stället stora nedskärningar bland personalen på skolorna i kommunen. Lärare, barnskötare, förskollärare och assistenter riskerar därmed att bli färre.
- Ska man säga upp personal ska man börja från toppen. Det borde sägas upp rektorer och administrativ personal också, säger Göran Edman.
Alla är överens om att det inte räcker med de tre skolor som kommer att läggas ner, men vart pengarna ska sparas in är det stora problemet i kommunen. Men att dra ner på lärartjänsterna skapar oro inför kvaliteten på undervisningen.
- Frågan är om vi inte måste ta ett omtag på antalet enheter som läggs ner. Det är viktigt att vi lyckas bibehålla kvaliteten, säger Karin Stierna, c.
Rektorer och personal är informerade om besparingsförslaget, men ingenting är klart. I dag inleds de formella förhandlingarna med facket. Barn-, kultur- och utbildningsnämnden ska behandla förslaget vid sitt nästa möte den 20 oktober, och sedan lämnas förslaget vidare till kommunstyrelsen. Slutligen fattar kommunfullmäktige beslut den 17 december.

Mer läsning

Annons