Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick ingen hjälp av polisen att reda ut olyckan

/

Svårt oväder, personbil under långtradare, två skadade, E 45 helt blockerad – men vakthavande i Östersund bedömde att det var nog inte så farligt.

– Jag blev otroligt nonchalant bemött av polisen, säger Marie Kronqvist Eriksson, som försökte få hjälp via larmnumret 112.

Annons

En svår trafikolycka inträffade på torsdagskvällen i Hoting. På grund av mörker, snörök och oväder missade personbilen, som kom från Rossön på väg 346, att vägen mynnade ut mot E 45. På den vägen kom samtidigt en långtradare, lastad med miljöfarligt avfall.

I personbilen färdades två kvinnor och en hund, långtradaren fördes av en norsk chaufför. Ingen av förarna hann få stopp i det hala väglaget. Kollisionen blev våldsam, men de inblandade hade tur i oturen. Personbilen hamnade under långtradaren, blev totalförstörd, men personerna klarade sig någorlunda helskinnade.

Kvinnorna i personbilen var på väg hem till Marie Kronqvist Eriksson i Hoting. De var nästan framme, när olyckan skedde och lyckades ringa till henne. Hon skyndade sig till platsen, ringde larmnumret 112, och blev kopplad till polisen.

– Jag blev otroligt nonchalant bemött. De sa att polisen i Strömsund och i Dorotea hade gått hem klockan fem. Och de kunde inte skicka någon från Östersund för det var för långt. Jag trodde inte mina öron.

Samtliga inblandade var svårt chockade, frös och klagade över smärtor. Ytterligare sju bilar hade hunnit samlas i den blockerade korsningen, och i mörkret och den besvärliga väderleken fanns stor risk för ytterligare olyckor. Ändå fick Marie argumentera i en halvtimma med SOS Alarm för att de skulle skicka räddningstjänst och ambulans till olycksplatsen, eftersom polisen sagt att det inte behövdes någon insats där.

– När räddningstjänsten kom kändes det som en stor lättnad. De tog hand om att dirigera trafiken och var irriterade över att polisen inte tog olyckan på allvar.

De två kvinnorna fördes med ambulans till Strömsunds sjukhus. Där kunde man konstatera att de haft tur. Visserligen mörbultade, chockade, med smärre skärsår och bulnader, men ändå med livet i behåll. Marie var med dem på sjukhuset och kunde lättad återvända hem vid midnatt.

– I Hoting stod långtradaren och den stackars chauffören kvar. Man hade missat att beställa bärgare till lastbilen.

Hunden fick en del sår, men klarade livet, hundburen var helt demolerad.

Marie är arg och besviken över att larmet inte togs på allvar. Hon beskriver den förtvivlan hon, och alla andra som samlats på olycksplatsen, kände när de förstod att de själva skulle få reda upp hela kaoset. Ändå är förstås det viktigaste att hennes anhöriga klarade sig:

– Så mycket har varit tur i den här olyckan, säger Marie Kronqvist Eriksson. Hade kollisionen skett en hundradels sekund tidigare eller senare så hade personbilen varit krossad. Chauffören ringde nyss, han var helt förundrad över att tjejerna hade klarat sig.

Länstidningen har försökt att få en kommentar av polisen, men har trots upprepade försök inte lyckats.

Mer läsning

Annons