Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fåglar tvingar fram ombygge av elledning

/

Två kilometer elledning på sträckan mellan Hammerdal och Strömsund byggs nu om. Anledningen är att flera kanadagäss krockade med ledningen i höstas och orsakade kortslutning och strömavbrott.

Annons

Av och till under hösten försvann strömmen i Hammerdal med omnejd. När Eon nu har undersökt vad det kan bero på verkar anledningen vara en intensiv fågeltrafik.

Cirka en kilometer nordväst om Hammerdal finns ett delta där Sikåsån rinner ut i Hammerdalssjön. Vid denna plats misstänker kraftbolaget att många stora fåglar, som kanadagäss och svanar, har flugit rätt in i 40 000-voltsledningen.

Vid tidigare tillfällen har fåglar orsakat samma elproblem och när Eon under hösten flög utmed ledningen med helikopter så noterades cirka 70–80 svanar i området.

Per-Arne Eliasson, ansvarig för Eons regionnät i Norrland, förklarar att deltat är lite som ett Hornborgasjön. Ett stort antal flyttfåglar kan samlas i området under 40 000-voltsledningen.

– Det är särskilt under nattetid när fåglarna blir skrämda av exempelvis en räv som flera hundra fåglar kan flyga rakt upp mot ledningarna samtidigt, säger han.

– Då blir det såna svängningar i ledningarna som slår ihop och orsakar kortslutning.

Den aktuella ledningen är en matarled mellan Strömsund och Hammerdal och kortlutningarna har orsakat flera störningar för cirka 1 500 elabonnenter i Hammerdalsområdet.

Därför får Eon nu ta till åtgärder och på en sträcka på närmare två kilometer byggs det nu en helt ny 40 000-voltsledning med isolerade linor.

Det gör man vanligtvis inte på dessa ledningar eftersom det är dyrt och området runt ledningen redan är röjt och säkrat för nedfallande träd.

Bygget av den nya ledningsdelen kommer att börja kring vecka 13 och pågå under ungefär en månad.

Mer läsning

Annons