Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extern skolutredning föreslår skolnedläggning – Rossön startar friskola

/
  • ”Läggs skolan ned till hösten, så flyttas vår deadline fram”, säger Pål Jansson, som sitter med styrgruppen för bildandet av en friskola i Rossön. Skolan fick klartecken av Skolinspektionen innan årsskiftet.  FOto: Catarina Montell
  • Pål Jansson.

Nu föreslår även en externt beställd utredning att skolan i Rossön läggs ned. Det är en nedläggning byborna inte längre är oroliga för. Länge har man kämpat för en friskola – som har fått grönt ljus och startar när den kommunala försvinner.

Annons

Invånarantalet i Strömsunds kommun har pekat nedåt de senaste 40 åren, enligt färska siffror från SCB. Och elevunderlaget i kommunens skolor likaså. Kommunens tjänstemän och politiker har de senaste åren därför haft en tuff uppgift framför sig att anpassa skolverksamheten och göra neddragningar av verksamheten.

När politikerna inte kunde enas fick socialdemokraterna och rättvis demokrati igenom att en fristående konsult skulle utreda skolfrågan. Och häromdagen konstaterade även denna att nedläggningar är nödvändiga. En flytt av högstadiet i backe till Hoting, nedläggning av skolan i Jorm, Kyrktåsjö och Bodum föreslogs.

I Rossön har man levt med nedläggningshotet av Bodums skola under flera år och friskoleplanerna har därför hunnit sätta sig, växa och nu även realiseras. Strax innan årsskiftet kom Skolinspektionens besked att Rossön får starta friskola med Montessori-inriktning.

– För att få en livaktig by så krävs det hela spektrat, allt från barn till gamla, säger Pål Jansson, som sitter med i skolans styrgrupp.

Att behålla byns skola, där det i dag går 25 barn från förskoleklass till sexan, är jätteviktigt för byns fortsatta utveckling, menar han.

Sedan några år tillbaka drivs dessutom Bodums skola enligt Montessori-pedagogiken och den inriktningen tänker man fortsätta med även i privat regi.

Men än är inte den kommunala skolan nedlagd. Hittills är allt bara på förslag och det omdebatterade ämnet ska på nytt upp på politikernas bord för beslut under våren och försommaren.

– Men blir det nedläggning till hösten startar vi friskolan till hösten, konstaterar Pål Jansson.

Styrgruppen har planerat länge och man har bland annat gjort studiebesök har gjorts på friskolan i Edsele.

Mer läsning

Annons