Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Expert ska kartlägga miljö- problemen på Vattudalsskolan

Fler elever mår dåligt på Vattudalsskolan. Nu kan det bli aktuellt att stänga ytterligare ett klassrum. Samtidigt har en expert från Stockholm tagit sig an arbetsmiljö- problemet.

Annons

LT berättade den 11 november att elever och personal på Vattudalskolan i Strömsund fått uppsöka läkare på grund av att arbetsmiljön i vissa kontor och klassrum varit dålig.

Rektorn på Hedenvindskolan har flyttat 24 elever från högstadiet till Gröna skolan.

En del elever har fått andningssvårigheter, andra elever har klagat på täppt i näsan, torr i halsen och svidande ögonen.

Om det beror på lokalerna är inte fastställt. Hittills har proverna som tagits i de berörda lokalerna inte visat någonting anmärkningsvärt.

Skolan har i alla fall stängt av ett klassrum och några kontorsrum.

I veckan besökte en expert inom miljöområdet Vattudalskolan. Företaget heter Byggmiljögruppen och är inriktat på fuktskador och andra arbetsmiljörelaterade problem i byggnader.

Men först i mitten av december kommer företaget upp igen till Strömsund och inleder arbetet på allvar.

Då ska man ta fler prover i skolan och intervjua personal och elever för att få en samlad bild av situationen.

Enligt Göran Karlsson, som är fastighetsförvaltare på Strömsunds hyresbostäder (SHB), ska Byggmiljögruppen lämna en rapport efter nyår.

– Pratar man om en rapport i januari, så kommer det att gå en bra bit av vårterminen för åtgärder. Eller hela, kanske. Men det är svårt att sia om när vi inte fått några åtgärdsförslag, säger Göran Karlsson.

På Vattudalsskolan går det cirka 200 elever och skolan byggdes någon gång på 1950-talet.

Till LT säger Lars Rönnstrand, rektor på Vattudalsskolan, att det inte är omöjligt att de kommer att stänga ytterligare ett klassrum.

Orsaken är att skolan fått signaler om att elever mår dåligt. Nästa vecka bestämmer sig skolledningen om de ska stänga klassrummet.

– Det värsta som kan hända är att de inte hittar något, säger Lars Rönnestrand och syftar på experten som utreder skolmiljön.

Arbetsmiljöverket genomförde nyligen en inspektion vid högstadie- skolan. Verket är kritiskt till skolans handlingsplan som rör arbetsmiljön.

I dag finns det allvarliga brister på skolan som fastighetsägaren SHB inte åtgärdat sedan flera år tillbaka, trots påstötningar från skolledningen.

Nu kräver bland annat Arbetsmiljöverket att handlingsplanen måste bli tydligare och att åtgärderna som ska genomföras av SHB ges en tidsgräns.

Vattudalsskolan har på sig till den 31 januari att lämna en skriftlig rapport till Arbetsmiljöverket om vad skolan gjort åt bristerna.

Mer läsning

Annons