Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erbjuder gratis provrörsbefruktningar – men färre utnyttjar det

/
  • Oppositionsrådet Lennart Oscarsson (S) tycker att det är ett bra förslag att kommunen erbjuder par som har svårt att skaffa barn bidrag till två provrörsbefruktningar.

Strömsunds kommun fortsätter att erbjuda par som har svårt att få barn gratis provrörsbefruktningar. Sedan 2000 har 67 par fått hjälp – däremot är det färre som nu använder sig av möjligheten.

Annons

Befolkningsminskningen blir ett allt större problem. Det dör fler än det föds. I början av 90-talet föddes det över 200 barn. Fram till den sista juni i år har det endast föds 42 barn. Redan 2000 såg Strömsunds kommun att man var tvungen att göra något åt den minskande befolkningen.

För att öka barnfödandet och att hjälpa par som hade svårt att skaffa barn började man införa gratis provrörsbefruktningar. På den tiden var Lennart Oscarsson (S) kommunalråd. Han skrev också förslaget som gick igenom i kommunfullmäktige. Tanken väcktes när det stod i tidningar att par inte fick del av landstingets pengar för provrörsbefruktningar. Något år senare utökade kommunen så att par som ville adoptera också fick bidrag.

Hittills har 67 par sökt bidrag för provrörsbefruktning. Men under de senaste åren är det färre i kommunen som använder sig av möjligheten.

– Det här går väl i vågor, men sedan vet jag inte om det här handlar om befolkningsutvecklingen. Att det blir färre ungdomar och mer äldre. Men det törs jag inte svara på, säger Lennart Oscarsson.

Och fortsätter:

– Befolkningsminskningen är ett bekymmer eftersom det är fler äldre som dör än barn som föds. Det är den stora skillnaden.

Varje år avsätts det 400 000 kronor i bidrag för provrörsbefruktningar och adoptioner. Till LT säger Lennart Oscarsson att förslaget som klubbades igenom 2000 fortfarande är ett bra förslag.

– V har inga ambitioner att ändra på det. Det är en service till våra invånare, säger han.

Fotnot: Den senaste befolkningsstatistiken från SCB (Statistiska centralbyrån) visar att det bor 12 419 personer i Strömsunds kommun.

Mer läsning

Annons