Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engcon tror på en ljus framtid trots 31 varslade

/
  • ”Jag tror stenhårt på framtiden. 2010–2011 ska vi vara med igen. Engcon är fortfarande ett stabilt företag.”, säger vd:n Stig Engström.  Foto: Jonas Ottosson

Engcon tvingas varsla 31 anställda. Enligt vd:n Stig Engström är nedskärningen nödvändig.
– Försäljningen har minskat med 75 procent jämfört med i fjol, säger han till LT.

Annons

Det blev en mycket tung morgon för de anställda på Strömsundsföretaget Engcon. Vid morgonmötet informerade företagsledningen att 22 metallarbetare och nio tjänstemän varslas. Varslet är det största i Engcons historia.

Men det är inte första gången i år företaget tvingas till nedskärningar. I slutet av juni varslades 25 personer.

Då var skälet att den nordiska marknaden hade stagnerat, en trögstartad Europamarknad och ett genomslag av produktions och produktrationaliseringar som medförde att det krävdes mindre personal.

– För oss var varslet i juni jobbigast. Det kom som en chock eftersom det tidigare hade gått så bra. Men det här känns också fruktansvärt tråkigt, säger Stig Engström.

Och fortsätter:

– Försäljningen har gått ned med 75 procent jämfört med förra året. Det är tvärstopp på marknaden. Våra kunder kommer att handla framöver, men just nu väljer de att vänta med sina investeringsbeslut.

2007 omsatte Engcon 530 miljoner kronor. 2008 har den siffran förvandlats till cirka 200 miljoner kronor.

Om varslen, som är inlämnat till länsarbetsnämnden, träder igenom är Engcon nere på 51 anställda. Innan nedskärningarna började i somras var 101 anställda vid företaget.

– Vi har funderat på det här varslet länge, men vi ville avvakta november månad. Det blev en katastrof i november, säger Stig Enström.

Hur ser framtiden ut?

– Den ser jättepositiv ut. Nu är vi nere på absoluta botten, men även 2009 kommer bli ett tufft år. Jag tror stenhårt på framtiden. 2010-2011 ska vi vara med igen. Engcon är fortfarande ett stabilt företag.

Stig Engström är helt övertygad om att det kommer vända för Engcon.

Samtidigt säger han:

– Jag lider verkligen med de som blir arbetslösa. Däremot kom varslet inte som någon överraskning för dem.

Mer läsning

Annons