Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engcon och Mählers går hand i hand för att klara nedskärningar

/
  • Stig Engström föreslås leda både Mählers och Engcon sedan hans bolag köpt samtliga familjens Åslings aktier i Mählers. Foto: Jonas Ottosson

För att stärka positionerna köper Engcon samtliga aktier i Mählers från familjen Åsling. Företagen ska samverka för att ta fram nya produkter och minska kostnaderna. Antalet anställda blir sannolikt färre än dagens 95.

Annons

Framgångriska Engcon har förlorat halva omsättningen under långkonjunkturen och Mählers cirka 15 procent.

Genom ägarförändringen bedöms att stora vinster kan uppnås, om man samarbetar inom marknadsföring, försäljning, produktutveckling, inköp och personal.

Som ny vd för båda bolagen är Sig Engström föreslagen. Beslut fattas vid en extra bolagsstämma den 30 juli.

– Med en gemensam vd kan vi spara pengar där också, enligt Stig Engström som i dag är vd i Engcon tillika bolagets grundare.

Hur tjänar företagen på gemenamt inköpsarbete?

– Vi kan köpa större volymer till bättre priser och mindre kringkostnader. Mählers är starka under vintern och Engcon under vår och sommar. Slår vi ihop får vi en jämn beläggning under året, säger Stig Engström.

Hur är läget i företagen nu med tanke på lågkonjunkturen?

– Engcon har läget inställt på nollresultat och har tappat mer än hälften av omsättningen, men det är lika för alla i branschen. Minst dåligt har det gått i Finland. Mählers har klarat sig mycket bättre och noterar en marginell nedgång på omkring 15 procent, säger Stig Engström.

Hur ska effektiviseringarna mellan bolagen få genomslag?

– När vi exempelvis deltar i mässor har båda företagen olika montrar. I fortsättningen ska vi köra båda i samma monter på alla mässor.

– Vi ska också använda oss av samma funktioner vid inköp och produktutveckling och försöka sudda bort murarna mellan bolagen, säger Stig Engström.

Han räknar med att flytta folk mellan företagen och på så sätt täcka behoven, när det uppstår dalar och toppar i respektive bolags verksamhet.

– Det innebär en personalpool där vi samsas om samma resurser. Mycket av de vi gör i bolagen är samma typer av montagejobb, säger Stig Engström.

Han bedömer att samarbetet leder till att personalstyrkan ”tas ned något till hösten”.

Är det några nya produkter på gång?

– Otroligt mycket är i sin linda men har inte orkat fram. Tanken är att kunna hjälpas åt och gå från idé till färdig produkt.

Mählers har varit svaga utanför den svenska marknaden men Stig Engström bedömer att företaget absolut kan växa på den nordiska marknaden framöver. Mählers får nu tillträde till Engcon Holding AB:s marknadsorganisation utanför Sverige.

Hans Åsling har jobbat som vd inom Mählers i nio år. Han ser också ett mer koncentrerat ägande som en fördel och tycker att affären kommer lägligt.

– Jag kommer nu att koncentrerar mig på skog, fastigheter, kapitalförvaltning och trading i det delägda bolaget Åse Bruk AB säger Hans Åsling.

Mer läsning

Annons