Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engagerade tränare får handbollen att växa i Strömsund

/
  • Tränaren Anna Backman är en av dem som fått Lina Wikström och de andra på Strömsundslagets avbytarbänk att tycka att handboll är det bästa som finns.  Foto: Catarina Montell

Under cirka tio år har Anna Backman varit med och återuppbyggt handbollsektionen hos IFK Strömsund. Nu spelar cirka 60 tjejer från första klass till högstadiet handboll och hälften av dem deltar i seriespel. För det premieras Anna Backman med ett tränarstipendium.

Annons

Anna Backman var själv en väldigt aktiv handbollsspelare när hon växte upp i Strömsund. I början på 1980-talet var hon med och tog med sitt lag upp till division 2, vilket var den näst högsta divisionen inom handbollen i Sverige då. Innan hon slutade spela 1994 hann hon även spela en tid i allsvenskan.

Sedan somnade handbollssektionen inom IFK Strömsund in, men 2001 tyckte Anna, som nu jobbar som språklärare på gymnasiet, och några av hennes gamla lagkamrater från handbollen att det var dags att skaka liv i sektionen igen. Flera av dem hade då barn som smittats av handbollsintresset.

Nu har det gått nästan tio år och de har fått handbollsektionen att växa sig stark och stadig.

– I dag spelar cirka 60 tjejer från första klass till högstadiet. Och cirka hälften av dem deltar i seriespel, säger Anna.

När LT besöker sporthallen i Strömsund pågår träningsmatcher mellan Orrvikens tjejlag och Strömsundstjejerna, där både 96:orna och 97:orna går segrande ur sina matcher.

– Handboll är kul för det är tuffare, hårdare och snabbare än andra lagsporter, säger Ebba Sundqvist, Emma Borg och Lina Wikström, som har spelat handboll i sju år.

Tre träningspass med de olika lagen, två kvällar i veckan, och sedan flera helger på det viker Anna Backman, de andra tränarna och några föräldrar åt tjejernas spel. Det arbetet gjorde att styrelsen i klubben sökte ett tränarstipendium från Umeå IK:s handbollsminnesfond för ungdomsledare till Anna – vilket gick vägen. I mars delas stipendiet på 5 000 kronor ut i Umeå.

– Det är väldigt roligt. Jag ska använda dem till vidareutbilda mig och gå en tränarutbildning.

Mer läsning

Annons