Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dyr post att försörja utstämplade i Strömsund

/
  • Kjell Brickman, länsstyrelsen: ”Det kan vara så att det fanns hål i systemet förut; att det fanns de som kunde utnyttja det och fuska med bidrag, men min uppfattning är att i ett generellt välfärdssystem kommer det alltid finas luckor och det är en kostnad man får ta”.Foto: Ulrika Andersson

Allt fler är i behov av socialbidrag i Strömsunds kommun. En miljon kronor i månaden går i dag till att försörja utstämplade och arbetslösa. Kjell Brickman, socialdirektör på länsstyrelsen, anser att det hårda försäkringssystemet är en anledning till att de svagaste i samhället slås ut.

Annons

Strömsunds kommun knäckte budgeten för individ- och familjeomsorgen redan i ett tidigt skede i år.

– Det har stuckit iväg med tio miljoner kronor över budget i år. Där ingår behandling av vuxna missbrukare och barn som far illa som behöver familjehem men även socialbidragskostnaden. Det är ett stort bekymmer, säger socialnämndens ordförande i Strömsund, Gunnar Geijer (C).

Tidigt i våras flaggade dessutom Försäkringskassan för ett allvarligt scenario vid årsskiftet där många skulle bli utförsäkrade i kommunen och därmed vara i behov av ekonomiskt stöd av kommunen.

– Men det kommer inte att vara så många som saknar a-kassa. För vår del rör det sig om cirka tio personer. I våras pratades det om att det skulle vara hundratals som skulle bli drabbade. Då såg vi ett väldigt hot framför oss, säger Gunnar Geijer.

Kjell Brickman, socialdirektör på länsstyrelsen, säger att han inte har några konkreta siffror på hur många personer i länet som i dag behöver kommunernas hjälp att betala hyra och klara middagen.

– Men det är klart att försörjningsstöden har ökat ute i kommunerna. Nästa fråga är varför då?

Ja, varför då?

– Man kan ju plocka fram några troliga orsaker. Det ena är lågkonjunkturen i sig som innebär att arbetstillfällena har minskat. Och det är alltid de svagaste som åker ut först.

– Det andra är förändringarna i systemet när det gäller ersättning vid sjukskrivningar och a-kassa som också påverkar, det är min uppfattning.

Kjell Brickman utvecklar resonemanget och pekar bland annat på problematiken kring arbetslösa på landsbygden som tvingas söka ett tjugotal jobb i månaden för att överhuvudtaget få någon ersättning från a-kassa och kommun.

– Visst, då måste man söka över hela Sverige. Och att man har familj och barn spelar ingen roll. Allt detta gör att, ja, det är inte min vision av ett gott samhälle i alla fall.

– Det kan vara så att det fanns hål i systemet förut; att det fanns de som kunde utnyttja det och fuska med bidrag, men min uppfattning är att i ett generellt välfärdssystem kommer det alltid finas luckor och det är en kostnad man får ta.

Mer läsning

Annons