Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomichef varnar för ekonomiskt mörker

Förra året var ett riktigt guldår för ekonomin i Strömsunds kommun, men framtiden ser betydligt kärvare ut.
– Jag är allvarligt bekymrad över kommunens ekonomi, säger Anneli Svensson, ekonomichef.

Annons

Åren 2005–2008 var goda år för Strömsund, precis som för många andra kommuner. Skatteintäkterna var goda och kommunen lyckades betala av sitt sista lån under 2008. Bokslutet för fjolåret slutade på 13 miljoner plus.

– Vi lyckades uppfylla alla finansiella mål för 2008. Vi visade upp ett högt resultat, kunde amortera och göra nödvändiga investeringar. Sjukfrånvaron minskade också, säger Anneli Svensson.

Men om förra året var ett guldår, så ser framtiden allt annat än ljus ut. Men hon spår ändå att budgeten för detta år inte kommer att behöva revideras, trots att den inte riktigt matchar de nya skatteprognoser som presenterats. Men däremot manade hon till att kommunens olika verksamheter kan göra mycket ändå redan nu.

– Vi är vana att bli räddade av extra skattepengar under de senaste åren. Men det blir vi inte längre.

Samhällets ekonomi har försämrats betydligt och skatteintäkterna har krympt. Regeringens vårproposition erbjöd inte heller någon stor räddning och gårdagens färska prognos från Sveriges kommuner och landsting var heller inte munter.

– Jag är allvarligt bekymrad, vi står inför en allvarlig ekonomisk situation, säger Anneli Svensson.

Och för att fortsätta ha en bra ekonomi i kommunen förde hon fram ett tydligt budskap till politiker och åhörare vid fullmäktigesammanträdet i Strömsunds kommun under torsdagen.

– Var och en, nämnder, politiker och tjänstemän – vi är inne i en väldigt svår period nu och vi måste våga ta beslut om förändring.

Snart ska jobbet med att lägga en budget inför 2010 vara klart, och det är ett år som spås bli ännu tuffare.

– Förslag om åtgärder måste fram, för det är ingen lek längre, säger Anneli Svensson.

Mer läsning

Annons