Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ej livshotande skador

/

En man skadades efter att ha blivit attackerad av en björn i Sielkentjahke, öster om Gäddede i morse.

– Det är en jätteallvarlig händelse, säger Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare på länsstyrelsen.

Annons

Mannen ska enligt uppgifter till LT ha befunnit sig i området tillsammans med en vän. Vid åttatiden i morse ska en björn av okänd anledning ha gått till attack mot männen. Björnen ska ha skjutits till döds och mannens vän ska ha larmat ambulans och polis. Vid elvatiden anlände mannen med ambulanshelikopter till Östersunds sjukhus. Därifrån meddelas under eftermiddagen att mannen inte har livshotande skador.

Att björnar går till attack mot människor beror nästan uteslutande på att björnen blivit skjuten eller att hetsad av en hund. Det säger Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare på länsstyrelsen.

– Det är ovanligt att björnar går till attack på människor som bara är ute i skogen och går. Risken att stöta på en björn är liten, säger han.

I området där mannen blev attackerad har länsstyrelsen utfärdat skyddsjakt på björn till en sameby. Men om det är den björnen som blivit dödad är i nuläget okart.

– Polisen har ju sekretess på det här just nu så än så länge vet inte vi något heller, säger Johan Nyqvist till LT.

– Vi har ännu inte fått klarhet om attacken skedde i samband med skyddsjakt. Vi har en polispatrull på plats, men de har ännu inte kunnat lämna någon rapport eftersom de befinner sig i oländig terräng med mycket dålig mobiltelefonförbindelse, säger Ann-Christin Johnsen, informatör vid polisen i Jämtland, till TT.

Mer läsning

Annons