Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dykare kartlägger Bjurälvens okända tunnlar

/
  • Det är i stor utsträckning en okänd värld som möter dykarna i de grottor och tunnlar med släta kalkstensväggar som breder ut sin under Bjurälven i Frostviken. Bilden är från förra årets expedition och snart är det dags igen.

I mars blir det en ny expedition till den delvis okända värld som finns under Bjurälven i Frostviken, där vattenfyllda tunnlar och grottor breder ut sig.

Annons

Cirka 150 meter utforskades förra året när en expedition med dykare gjorde nedstigningar i underjorden, genom den så kallade Dolinsjön vid Bjurälvens naturskyddsområde i norra Jämtland.
– Det är en otroligt vacker miljö och det absolut häftigaste systemet. Jag har inte dykt i något liknande i Sverige där grottdykning knappt existerar och Bjurälven är helt unikt. Vackra formationer med helt slät kalksten och väldigt klart vatten, säger Mikael Tilja som deltog i expeditionen för ett år sedan.
I mars ska Sveriges Speleologförbund fortsätta utforska grottsystemet.
Syftet är att dokumentera detta med bilder och film. Fokus ligger på att göra noggrannare kartor över de grottor som påträffats. Andra veckan är det aktuellt att titta närmare på mängden sidotunnlar som finns bredvid huvudtunneln.
– Det finns mycket kvar att utforska. Vi vet att grottsystemet är omkring två kilometer. I förhållande till där älven försvinner så har vi hittat ett bra ställe för att komma in ungefär vid mitten av fåran. Men hur hela systemet ser ut vet vi inte, berättar Mikael Tilja.
Förutsättningarna är bäst på vårvintern när det är lågvatten. Ett specialtillstånd från länsstyrelsen ger expeditionen tillåtelse att åka in med skoter in i området.
Takhöjden är allt från att man måste trycka sig förbi trånga passager in till någon meter. Förra året träffade dykarna på rödingar och man upplevde att fiskarnas bevakade sitt revir när de kom emot dykarna.
– Det finns vissa gångar där man kan vada genom systemet.
• Är det inte kallt att röra sig i den här miljön?
– Det är väldigt kallt. Våra dykningar förra året var sällan längre än 40 minuter. Vissa av problemen vi drogs med då var att utrustningen fryser vilket kan vara otrevligt under vattnet.
Stor vikt läggs vid att göra expeditionen så säker som möjligt.
– Regulatorerna är byggda så att om de slutar fungera så levererar de luft konstant och det är ganska många säkerhetsaspekter man måste ta hänsyn till, säger Mikael Tilja.

Mer läsning

Annons