Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döms att betala vatten de inte använt

Miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt ansluter sig till Statens VA-nämnds beslut och avslår två fastighetsägares överklagan gällande vattenavgift. Paret döms även att ersätta Strömsunds kommun för rättegångskostnaderna.

– Vi kommer att gå vidare till Högsta Domstolen, säger de.

Annons

Ett sambopar i Strömsunds kommun äger tillsammans tre fastigheter, vilka alla ligger inom det kommunala v/a-området. Familjen, som består av två personer, bor i en av fastigheterna där de betalar där vatten-/avloppsavgift.

En av de övriga fastigheterna ligger i direkt anslutning till bostadsfastigheten och är bebyggd med ett boningshus från 1920-talet. I detta hus finns inget varmvatten och det uppvärms med vedspis. Huset används aldrig. Den tredje fastigheten ligger drygt 200 meter från bostaden. Den bebyggdes som fritidsbostad i mitten av förra seklet och har inte använts de senaste femton åren. Där finns ingen vattentoalett och inget tvättrum.

Trots att familjen endast använder ett av husen, så debiteras man för vatten- och avloppsavgift för alla tre. Paret har därför yrkat att kommunen ska teckna ett separat avtal med dem, med rimligare avgift. Strömsunds kommun har vidhållit ersättningsanspråket varvid paret överklagade till VA-nämnden, vilka gav kommunen rätt. Det fortsatta överklagandet till Svea Hovrätt har nu lett till samma resultat. Familjen döms att betala avgift för samtliga tre fastigheter och dessutom ersätta Strömsunds kommun för rättegångskostnaden.

Som skäl anges att kommunen är skyldig att se till att vatten- och avloppsnätet fungerar och har tillräcklig kapacitet. Kommunen har rätt att ta betalt för att de tillhandahåller denna tjänst. Fastighetsägare inom verksamhetsområdet ska därför betala, oavsett om de använder tjänsten eller inte.

– Vi ska läsa på lite bättre och sedan går vi vidare till Högsta Domstolen, säger de klagande. De pengar vi dömts att betala deponerar vi hos Länsstyrelsen tills domslutet är klart.

Mer läsning

Annons