Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De siktar mot stjärnorna – från Brännklumpen

/
  • Kupolen, som är fem meter i diameter, har köpts in av ett företag i Australien.Foto: Jonas Ottosson
  • 2004 var det endast en idé. Nu har observatoriet blivit verklighet – i dag står kupolen uppe på Brännklumpen. Både Olle Pålsson och Bert-Ove Lundberg tror att verksamheten kommer locka många besökare till Frostvikenområdet. ”Helt otroligt, helt fantastiskt”, säger Olle Pålsson om teleskopet på Brännklumpen, som det endast finns ett likadant av i hela Europa. Kupolen, som är fem meter i diameter, har köpts in av ett företag i Australien.  Foto: Jonas Ottosson
  • Bert-Ove Lundberg öppnar kupolen så att teleskopet kan användas. ”Det här känns omfattbart”, säger han.
  • En bandvagn har köpts in för att observatörer ska kunna nå fjälltoppen. I dag, under invigningen, ska Bert-Ove Lundberg transportera upp landshövdingen Britt Bohlin i denna bandvagn.
  • ”Det är inte det största tele­- skopet i Sverige, men den har den senaste tekniken. Man ser bergen på månen och ringarna på Saturnus.”, säger Olle Pålsson.

Nu är Jämtlands nya observatorium i Gäddede klart för start. 772 meter över havet, uppe på Brännklumpen, ligger observatoriet.

– Det känns fantastisk. Jag tror inte det är sant, säger projektledaren Olle Pålsson.

Annons

För några år gick Olle Pålsson, som arbetar på Frostviksskolan, en kurs i astronomi på universitetet i Umeå.

Idén om ett bergsobservatorium fick han när han stod på skolgården och tittade upp på Brännklumpen. Berget som ligger åtta kilometer från norska gränsen.

– Jag visste inte ens att det hette Brännklumpen. Efteråt slängde jag ur mig idén till några på byn, säger han.

Kort därefter bildades en arbetsgrupp. Projektet fick också stöd av länsstyrelsen. Men det var först när Sparbanksstiftelsen gick en med en gåva på 750 000 kronor som Olle Pålsson förstod att det fanns en stor potential för idén.

Landstinget och Tillväxtverket gick också in med pengar. Till sist fanns det en grundfinansiering på nästan tre miljoner kronor. I slutet av juli lades fundamenten till observatoriet.

– Helikoptern flög 58 gånger för att gjuta själva plattan. Det var ett stort arbete innan allt var klart, säger Olle Pålsson.

Och för lite drygt tre veckor sedan anlände teleskopet som nu är monterat inne i kupolen. Enligt Olle Pålsson finns det, utöver teleskopet på Brännklumpen, endast ett likadant i Europa.

– Vi är väldigt stolta över att fått den här optiken. Det betyder mycket. Men jag har inte hunnit pröva teleskopet ännu.

Vidare säger Pålsson att observatoriet är ett unikt projekt som verkligen sätter Frostviken på kartan.

– Det kommer ge arbetstillfällen och utveckla regionen. Vi har redan fått in bokningar. Det finns även intresse från Mellaneuropa.

Nästa steg för de som arbetar med bergsobservatoriet är att man ska sätta in ett radioteleskop. Det gör man för att bredda intresset, bland annat för att fysikstudenter vill ha tillgång till det.

– Man lyssnar på signaler i rymden.

När det gäller bygget av ett nytt planetarium vid turistbyrån i Gäddede så är finansieringen ännu inte klar. Men ett planetarium blir det. Det slår Olle Pålsson fast. Han säger till LT att det är ett nödvändigt komplement till observatoriet.

– Några miljoner kronor kommer det att kosta.

I framtiden ska det även finnas möjlighet att fjärrstyra observatoriet. Det innebär att alla får chans att via sin dator koppla upp sig mot teleskopet.

Vad kostar det?

– Inga astronomiska summor, säger Olle Pålsson och ler.

I dag invigs observatoriet av Jämtlands landshövding Britt Bohlin.

Mer läsning

Annons