Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ordnar eget EU-val

/
  • Erika Olofsson och Ronja Mårtensson har fått i uppgift att anordna ett EU-val i Strömsund. ”Det är alltid roligt att lära sig något nytt”, säger Erika Olofsson.Foto: Jonas Ottosson

Den 7 juni är det val till Europaparlamentet. Hjalmar Strömerskolan vill inte vara sämre. Nu anordnar elever på gymnasieskolan också en valdag.

Annons

Vart femte år är det val till parlamentet och snart är det dags igen. Alla länder som är medlemmar i europeiska unionen får utse ett visst antal ledamöter.

Sverige ska vid valet utse 18 ledamöter. För närvarande (2009) har Sverige 19 ledamöter (av 785) – detta på grund av en övergångsbestämmelse från EU:s senaste utvidgning.

Nu tänker Hjalmar Strömerskolan i Strömsund anordna en valdag på skolan.

Bakgrunden till det är att samhällskunskapsläraren Ann-Louise Sundqvist åkte tillsammans med 30 andra lärare till Bryssel. Syftet var att få bättre koll om EU.

– Man har räknat ut att lärare är en bra målgrupp om man ska nå ut till elever, säger hon.

Efter studieresan har 39 gymnasieskolor i Sverige valt anordna en EU-valdag, tre skolor av dem är från länet.

Ronja Mårtensson och Erika Olofsson, som går i årskurs två, är ansvariga för att beställa valsedlar och sätta upp information om valet på skolan.

– Vi tycker det är roligt att göra ett skolval. Det har aldrig gjorts tidigare ett EU-val på skolan, säger Ronja Mårtensson.

Den 2 juni är det EU-val på gymnasieskolan.

Förutom valet så är det tänkt att Jens Nilsson, kommunalråd i Östersunds kommun och kandidat till EU-parlamentet, ska komma och besöka Hjalmar Strömerskolan.

Mer läsning

Annons