Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygget av nya förskolor tar fart – många barn berörs

/
  • Ivar Helgesson tar bort linoleummattor i huset som byggs om till förskola för barn i centrala Strömsund.
  • Ljusare tider väntar för förskolor i Strömsund till sommaren när de får flytta in i nya lokaler som Ricard Näslund och hans kollegor nu jobbar med.
  • Peter Gabrielsson bilar upp betonggolv i byggnaden som genomgår en omfattande omvandling.
  • Ricard Näslund på Vattudalens Bygg håller i jobbet med att göra om byggnaden i bakgrunden till en förskola i framkant.

Väggar rivs och golv bryts upp när förskolorna i Strömsunds tätort byggs ut i lokaler som tidigare varit ett äldreboende.

Annons

Kommunen har brist på förskolelokaler och flera provisoriska lösningar används för närvarande. Lena Johansson som är ordförande i barn-kultur- och utbildningsnämnden har tidigare beskrivit situationen med att ökningen av barn är glädjande men att "de provisoriska förskolorna i Strömsund är en katastrof".

Första steget för att bygga bort "katastrofen" påbörjades i december med markarbeten och trädfällning för att skapa en mer öppen yta utanför huset på Lagmansgatan 58, som ligger bredvid en familjecentral.

– Till att börja med byggs två förskoleavdelningar i ett hus med plats för 17 barn i varje avdelning. På samma fastighet finns ytterligare ett identiskt hus som kan användas för två avdelningar till om ett sådant politiskt beslut fattas längre fram, säger Lars Melander, byggledare på kommunens miljö- och byggavdelning.

Tanken är att förskolan ska vara klar i början av juni till en kostnad av omkring fyra miljoner. En ritning har även tagits fram med förslag om utemiljön; den biten är inte riktigt klar än men planer finns för odling, äventyrsskog, klättring och grillplats.

– Vi har sneglat på de direktiv som finns när det gäller skolmiljöer både inom- och utomhus. Det ska bli en så kallad övningsförskola som är tänkt att ligga i framkant, enligt Lars Melander.

Ricard Näslund, platschef på bygget, visar runt i byggnaden där hantverkare jobbar med att skrapa bort gamla linoleummattor och bila upp betonggolv som ska göras om.

– Sjuttio procent av innerväggarna rivs ut och det blir ett omfattande jobb med ventilationen framöver. I stället för sex lägenheter blir det två spegelvända förskoleavdelningar samt gemensamhetsutrymme i mitten, säger Ricard Näslund.

– Glaspartier ger genomlysning mellan avdelningarna och det blir en ljudmiljö med väldigt hög ljudklass och många dämpande plattor i taket.

Missa inte LT:s nya app för Iphone och Android:

Klicka här för att ladda hem för Iphone

Klicka här för att ladda hem för Android

Mer läsning

Annons