Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byförening vill starta friskola i Gåxsjö - följer Rossön och Backe

/
  • Läraren Thomas Sandberg säger att skolan i Gåxsjö är viktigt för byn.

Skolan i Gåxsjö är över 100 år gammal. Nu hoppas den ekonomiska föreningen BIG att kommunen skjuter upp beslutet om nedläggning. Allt för att skolan ska kunna bli friskola.

Annons
I september tog kommunfullmäktige beslut om att byskolorna Gåxsjö, Fyrås och Gubbhögen läggs ned från och med höstterminen 2009.
Byborna i Gåxsjö och den ekonomiska föreningen BIG (Bybor i gemenskap) har skickat en skrivelse till kommunalråden i Strömsunds kommun och BKU:s ordförande Lars-Eric Bergman.
Föreningen har undersökt om det finns ett intresse hos föräldrarna att behålla skolan som friskola.
Enkäten visar att det finns en stor vilja och engagemang att behålla skolan.
Problemet är att det tar ett år att behandla friskoleansökningar, så nu vill BIG att kommunfullmäktige och BKU-nämnden tar upp frågan om att senarelägga nedläggningen av Gåxsjö skola med ett år.
Syftet är att det inte ska bli ett övergångsår, där barnen är tvungna att gå i Hammerdal under ett år, och efter det fortsätta sin skolgång i Gåxsjö.
Föreningen BIG vill också att man behåller fritidsverksamheten eftersom de anser att det blir överfullt om man ska tillgodose byskolebarnens behov av fritidsplatser.
När LT kikar förbi står läraren Thomas Sandberg ute och spolar isen på skolgården.
Han säger att Hammerdalsområdet drabbas hårt efter skolans sparpaket.
- Tidigare sade man att personalen på Gåxsjö skulle flyttas vidare till Hammerdal för att öka lärartätheten. När det nu ska dras in på tjänster, så blir det inte en ökad lärartäthet. Jag tror vi tappar tre och en halv tjänst i Hammerdal, säger han.
Kommunalrådet Jan-Olof Andersson säger att han i dagsläget inte kan ge något svar på BIG:s förfrågan.
- Jag har inte pratat med Karin (Stierna) och vi har inte diskuterat frågan. Men det är klart att de kommer få ett svar, säger Andersson.
Gåxsjö är inte den enda skola som vill bli friskola.
I Rossön och Backe har man redan skickat in en ansökan till Skolverket.

Mer läsning

Annons