Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bybor: "Vill kyrkan avveckla Hillsands kapell?"

/
  • Kyrkvärden Gunnar Larshow, och andra bybor i Hillsand, misstänker att Strömsunds pastorat vill avveckla kapellet i Hillsand.
  • Värmeelementen i Hillsands kapell har gått sönder, ett efter ett, men det sker ingen reparation fastän pastoratet är medveten om problemet.
  • Värmeelementen i Hillsands kapell har gått sönder, ett efter ett, men det sker ingen reparation fastän pastoratet är medveten om problemet.
  • Kyrkokamrer Annika Norlén-Andersson visar att fonden för Hillsands kapell ligger som en egen post i balansräkningen, och kan inte användas till annat:

Hillsandsbor misstänker att kyrkan vill avveckla deras kapell, eftersom man helt struntar i att laga det som går sönder.

– Det har diskuterats, men vi skulle aldrig göra det utan att fråga Hillsandsborna först, säger kyrkorådets ordförande Inga-Maj Persson.

Annons

Fyra av värmeelementen i Hillsands kapell har slutat att fungera, med risk för frysskador. Trots att man påtalat detta flera gånger så har de inte reparerats.

Kyrkvärden Gunnar Larshow, som också är vaktmästare i kapellet, tror att kyrkan tänker göra sig av med byggnaden och att man därför struntar i underhållet, fastän det till och med finns en fond för ändamålet.

– Kapellet är vår ögonsten. Jag är kyrkvärd och känner mig ansvarig för att både byggnaden och pengarna sköts på rätt sätt.

Han har talat med kyrkans fastighetschef, Hans Sandström, och uppfattat dennes uttalanden som att kyrkan ifrågasatt om kapellet ska underhållas över huvud taget.

Hans Sandström förnekar att kapellet ska avvecklas. Han känner till elementen, och förklarar varför inget blivit gjort:

– Först var det bara något element, och då tyckte vi att vi kunde avvakta. Nu har det blivit flera trasiga, så nu ska vi byta ut dem. Vi har en pressad ekonomi och underhållet är eftersatt på många håll.

Fritiof Flodman (C), kyrkorådsledamot och tidigare ordförande, medger däremot att en eventuell avveckling av Hillsands kapell har diskuterats i kyrkorådet under många år:

– Det vore mycket enklare och billigare om kyrkan kunde hyra in sig i bygdegården de gånger vi har gudstjänster i Hillsand.

Gunnar Larshow säger också att man under femton års tid har påtalat fuktskador i källaren, men att ingen ännu ens har besiktigat skadorna ordentligt. Men Fritiof Flodman säger att man har lagt ned mycket pengar på kapellet för reparationer och underhåll, inte minst på grund av fuktskador, och att inte ens dränering har hjälpt:

– Kapellet står direkt på berget, och där finns en kallkälla. Det rinner vatten ur berget rakt igenom källaren.

Kyrkorådets ordförande Inga-Maj Persson (S) säger att Hillsands kapell har diskuterats på sammanträdena i två decennier, men att man aldrig har kommit fram till något beslut om att det ska ske en förändring:

– Om vi skulle vilja avveckla kapellet så skulle vi aldrig göra det utan att först ha en dialog med byborna i Hillsand. Det vill jag också att byborna ska göra, kontakta mig eller kyrkoherden, om de har funderingar och frågor, så kan vi ha ett möte och reda ut saker och ting.

Mer läsning

Annons