Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Byarna kan inte ordna bredbandsfrågan själva"

/
  • Lars Orrell undrade om politikerna är intresserade av att byarna kan kommunicera:

Bredband är en överlevnadsfråga för glesbygden, men hur får man tillgång till det?

– Det är omöjligt för varje by att ordna det själva, säger Lars Orrell.

Annons

Lars Orrell utnyttjade sin rätt som medborgare att ställa frågor till kommunfullmäktige.

– Hur ska bredbandsfrågan ute i byarna lösas?

Han undrade hur intresserade kommunens politiker egentligen är av att alla ska få möjlighet till kommunikation. Själv har han lagt ned mycket tid på att undersöka förutsättningar och möjligheter och vet därför att det är en lång rad kontakter, åtaganden och avtal som krävs för att en by ska få fungerande bredband. Dessutom behövs ett tekniskt kunnande, en egen arbetsinsats och det kostar pengar.

– Det är omöjligt för varje by att ordna detta, det behöver vara i kommunal regi.

Samtliga partier i fullmäktige uttryckte att de anser det som mycket viktigt att byarna får tillgång till bra bredband. Kommunalråd Gudrun Hansson (S) sa att kommunen jobbar med frågan på många sätt, men att det finns flera problem att lösa, inte minst finansieringen.

– Bland annat försöker vi hitta draghjälp från vindkraftsetablerarna.

Kommunchef Anders Andersson informerade om länets bredbandsstrategi som bland annat ska ligga till grund för prioritering av de statliga medlen.

Strömsunds kommun har dessutom själva avsatt resurser för arbetet.

– Vi har nyss anställt en person på halvtid för att samordna bredbandsfrågorna i vår kommun.

Anders Andersson sa att det finns fiber framdraget till huvuddelen av kommunens tätorter, men problemet är att komma åt den. Det är svårt för varje by att själva hantera allt kring anslutningen och han blev glatt överraskad av Lars Orrells breda kunskaper i ämnet.

– Det är inte i alla byar det finns en så kunnig person.

Kommunchefen tog därför omedelbart kontaktuppgifter för att kunna sammanföra Lars Orrell med kommunens nye samordnare. Han påtalade också vikten av att alla i fullmäktige drar sitt strå till stacken.

– Det behövs framför allt mera pengar. Därför måste alla använda sina kontakter och jobba uppåt mot sina riksdagsledamöter och andra för att påverka.

Mer läsning

Annons