Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Britt lockar med fika vid vägens slut

/
  • Britts stora hobby är vävning och det blir många lediga timmar  i vävstugan hemma på gården  i Tannsjön. Dukarna, löparna och gardinerna pryder väggarna  i skoterfiket, där hon även har hemslöjdsförsäljning.
  • I 15 år har Britt Haglund drivit skoterfik på gården hemma i Tannsjön i skogen några mil öster om Hammerdal. Det brukar vara ett populärt stopp för skoterfolket som tar leden mellan Hammerdal och Borgvattnet.  Foto: Catarina Montell

Ryktet säger att det ligger ett populärt skoterfik i den lilla, lilla byn Tannsjön, med tre invånare, i skogen öster om Hammerdal. Sagt och gjort. LT tog bilen och körde tills vägen tog slut för att ta sig en titt.

Annons

Granarna är fulla med snö och kylan har fått kvicksilvret att sjunka rejält. Men där, långt inne i skogen vid Tannsjön, några mil öster om Hammerdal, där den allmänna vägen tar slut skiner just denna dag solen. Och här har Britt Haglund drivit ett litet skoterfik på gården sedan 15 år tillbaka.

För där vägen tar slut tar skoterleden, som går mellan Hammerdal och Borgvattnet, vid. Och här är det många som har stannat till under åren.

– Det brukar komma runt 200 personer under en säsong, säger Britt.

Och säsongen, den pågår varje helg mellan trettonhelgen och fram till och med påskhelgen samt hela sportlovsveckan. Och Britt ser inga som helst problem med att jobba under nästan alla vinterns helger.

– Visst blir man bunden, men jag tycker ju om det här, säger hon glatt.

När hon startade fiket för 15 år sedan höll hon till i en 12 kvadratmeter liten stuga på gården. Men det blev lite väl trångt när det kom flera sällskap samtidigt. Så med hjälp av maken Sven byggde de den cirka 35 kvadratmeter stora stugan där fikabesökarna nu får slå sig ned.

– Jag har alltid velat driva något sådant här, berättar Britt, som fram till påsken i år även jobbar som lärare vid högstadiet i Hammerdal.

Att det blev just i Tannsjön beror på att Britts faster och farbror bodde i byn och Britt var ofta och hälsade på dem under sin barndom. Därefter skaffade Britt och Sven, som då bodde i Rätan, en liten sommarstuga granne med sin faster och farbror. Och när släktingarna gick bort insåg de att de trivdes riktigt bra och köpte gården, med det gamla Per Albin-torpet och de små stugorna, och flyttade så småningom dit permanent.

Och flytten till den lilla byn som i dag bara har tre invånare, de själva inräknade, har de inte ångrat. Byn ligger högt i skogen vid Tannsjöns ena kant och brukar vara både snösäker och temperaturen brukar vara varmare än i Hammerdal. Något som lockar skoterfolket.

Men i år har den stränga kylan och det ganska tunna snötäcket gjort att många har hållit sig hemma.

– Det har aldrig varit så här dålig vinter sedan vi flyttade hit. Och aldrig så här kallt, konstaterar hon.

Men bara vårsolen börjar värma lär de dyka upp igen. För Britt vet att suget efter skoteråkningen är stort.

Mer läsning

Annons