Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bristande rutiner hos gode män gav brukare betalningsanmärkningar

Av åtta personer som har god man hade fyra fått betalningsanmärkning. Det framkom i slutet av september på ett möte i Strömsund.
- Anmärkningsvärt, säger Steve Svensson, rättsombud.

Annons
Klippan är en intresseförening under FUB; föreningen barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning. Det var på deras möte i slutet av september som rättsombudet Steve Svensson fick höra att tre av åtta närvarande hade betalningsanmärkning, trots att de alla har en god man.
Senare framkom att även en fjärde person hade samma problem.
- En kvinna var väldigt ledsen för hon visste att hon nu inte kunde ta lån och hon hade fått problem med telefonabonnemang. Det var återkommande räkningar för mat och bingolotter som inte blivit betalda, säger Steve Svensson.
Personer som har svårt att hantera sin egen ekonomi kan få en god man förordnad av tingsrätten. Huvudmannen har fortfarande rätten att ta ekonomiska beslut och kan säga upp sin gode man.
Tillsynsansvar har överförmyndaren i den aktuella kommunen. Strömsunds kommuns överförmyndare kände varken till de aktuella fallen eller om det finns flera som har fått betalningsanmärkningar trots att de har en god man.
- Vi kommer att kontakta de aktuella gode männen för att se vad som hänt i just dessa fall. Det kan finnas många anledningar till att en sådan här situation uppstår. Vi vet om att det ibland är problem för den gode mannen att få tag i huvudmannens räkningar, säger överförmyndare Angelica Texmo.
Att gå in och begära uppgifter från kronofogdemyndigheten på samtliga huvudmän i kommunen ser överförmyndaren inte som en rimlig åtgärd.
- Vi ska skicka ut ett brev till alla goda män för att göra dem uppmärksamma på att detta kan hända, det är även vad kommunjuristen anser är en bra första åtgärd. De gode männen jobbar i en ofta svår situation, men om det har skett oegentligheter så ska den gode mannen naturligtvis inte vara kvar, säger Angelica Texmo.
Steve Svensson har skrivit till länsstyrelsen för att få veta vem som ska stå för de kostnader som uppstår, den gode mannen, kommunen eller huvudmannen. Enligt överförmyndaren så måste det utredas i varje enskilt fall.
- Det är ju just för att sådana här situationer inte ska uppstå som de har fått en god man utsedd för att hålla ordning på ekonomin och då är det knappast rättvist att den drabbade ska behöva stå för kostnaderna. Den här gruppen människor är redan utsatt och lever ofta på en låg pension, säger Steve Svensson.
J En kvinna var väldigt ledsen för hon visste att hon nu inte kunde ta lån och hon hade fått problem med telefonabonnemang. Det var återkommande räkningar för mat och bingolotter som inte blivit betalda.
Steve Svensson, rättsombud

Mer läsning

Annons