Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brismarksgården ska drivas av kommunen

/

Socialnämnden har nu beslutat att Strömsunds kommun tar över driften av Brismarksgården.

– Det ger oss möjlighet att erbjuda heltidstjänster, säger ordförande Karin Näsmark (S).

Annons

Brismarksgården drevs i kooperativ form tills dess Strömsunds kommun beslutade att verksamheten skulle konkurrensutsättas, år 2005.

Första upphandlingen vanns av kooperativet, men de förlorade anbudsförfarandet år 2007. Sedan dess har verksamheten bedrivits av det privata företaget Attendo Care. Nu löper avtalet ut vid årsskiftet och diskussionen har därför tagit fart, huruvida Brismarksgården även fortsättningsvis ska läggas ut på anbud. I sådana fall måste en ny upphandling göras. Alternativet är att bedriva verksamheten i egen regi.

Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för konkurrensfrågor i kommunen, men har denna gång överlåtit till socialnämnden att välja driftsform för särskilt boende i Hotingområdet.

Socialnämndens ordförande, Karin Näsmark (S), säger att det finns flera skäl till att man vill ta hem verksamheten i egen regi, bland annat att det var ett vallöfte.

– Men huvudskälet är för personalens skull, att det blir större möjligheter att samla resurserna och samordna tjänsterna mellan äldreboendet och hemtjänsten.

Hon säger att man därmed, på ett smidigt sätt, kan erbjuda heltidstjänster. Detta tror hon underlättar när ny personal ska rekryteras.

– Man måste ju kunna försörja sig, och det är svårt på en deltidslön.

Socialnämndens majoritet beslutade därför att kommunen tar över driften från årsskiftet. Mot beslutet reserverade sig de borgerliga ledamöterna.

Mer läsning

Annons