Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerliga alliansen fick igenom förslaget – S och V överklagar

/
  • Efter tre ajourneringar och långa diskussioner antogs den borgerliga alliansens preliminära budget för 2010. Något som inte gillades av Vänsterpartiet och Socialdemokraterna – de överklagar nu beslutet till länsrätten.  Foto: Jonas Ottosson

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet väljer att inte delta i budgetberedningen för 2010.
– Vi ska överklaga beslutet till länsrätten, säger Lennart Oscarsson (S).

Annons

Det blev en lång och intensiv debatt om budgeten för nästa år i Strömsund. Den borgerliga alliansen hade valt att stå fast vid sitt budget- och utvecklingsdokument. Enligt kommunalrådet Karin Stierna (C) ville man att budgetramarna skulle vara preliminära.

Budgetberedningens uppgift, där alla partier i kommunen sitter, var sedan att ta fram sparförslag till fullmäktige i november. Och då ta ett slutgiltigt beslut.

Socialdemokraterna kom däremot med ett budgetförslag på besparingar som omfattande elva miljoner kronor.

Bland annat ville partiet minska balanspotten med 3,5 miljoner och slå ihop vård- och omsorgsförvaltningen och socialförvaltningen till en gemensam förvaltning.

– Vi är övertygade om att detta kommer att ge effekter. Men det kommer säkert att krävas ytterligare åtgärder. Så fort som möjligt ska förvaltningarna slås ihop, säger oppositionsrådet Lennart Oscarsson.

Rättvis demokrati lämnade in ett budgetförslag för 2010 – där föreslog partiet besparingar på över 57 miljoner kronor.

– Jag tycker att det är bra att det kommer fram förslag och idéer. Men det är viktigt att vi arbetar gemensamt, säger kommunalrådet Jan-Olof Andersson (M).

Han ville att förslagen skulle skickas in till budgetberedningens fortsatta arbete.

När det väl blev omröstning om de olika budgeterna protesterade Socialdemokraterna vilt på grund av att partiet inte godkände propositionsordningen.

– Eftersom vi inte fick igenom vårt yrkande så kommer vi att överklaga till länsrätten. Vi var nära att rösta på Rättvis Demokratis budget, säger Lennart Oscarsson.

Omröstningen slutade med att den borgerliga alliansen fick igenom sin preliminära budget.

– Nu kommer vi inte att delta i budgetberedningen. Det är en ren protest, säger Oscarsson.

Socialdemokraterna fick dock, genom ett tilläggsyrkande, igenom att vård- och omsorgsförvaltningen ska slås ihop med socialförvaltningen.

Mer läsning

Annons