Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besvikna Milkobönder tänker leverera mjölk Norrmejerier

/
  • Lars Jensen säger att han och andra bönder tittat på möjligheter att lämna mjölk till Norrmejerier i stället för till Milko. Foto: Jonas Ottosson

Flera bönder i Jämtland undersöker möjligheterna att börja leverera mjölk till Norrmejerier. Den enskilde bondens intresse måste gå först anser Lars Jensen som har tappat förtroendet för Milko.

Annons

I morgon fredag har Milkobönderna kallats till ett stormöte om den kärva ekonomiska situation som många befinner sig i just nu.

Initiativtagarna till mötet är ett antal jämtländska mjölkbönder som tröttnat på Milko.

– Vi har inte förtroende för den strategi som Milkos ledning har, säger Lars Jensen, mjölkbonde från Hallviken.

Han anser bland annat att Milko tänker fel i sina satsningar och tycker inte att ledningen har lyssnat tillräckligt på medlemmarna.

– Vi har kallat till det här mötet för att öppet och fritt diskutera våra förutsättningar utan att ta hänsyn till Milkos bästa. Här är det den enskilde mjölkbondens intresse som kommer först, säger han och berättar att representanter från Milkos ledning inte är välkomna på mötet.

Att den enskilde bondens bästa kommer först betyder bland annat att mjölkbönderna vill se över möjligheterna att lämna mjölk till andra mejeriföreningar än Milko.

– Vi har haft kontakt med både Norrmejerier och Arla. De har inte gett oss några konkreta besked än så länge men det är en sak vi vill diskutera på mötet, berättar Lars Jensen.

Norrmejeriers vd, Bo Rasmussen, säger att flera faktorer spelar in för mejeriets möjligheter att hämta mjölk från exempelvis Jämtland.

– Det handlar till exempel om var man befinner sig och hur många bönder det gäller men också om vi har lönsam avsättning för mjölken.

Lars Jensen tror att det kan vara en känslig fråga för Norrmejerier att hämta mjölk i det som normalt anses vara Milkos område, men han säger att bönderna här måste titta på alla möjligheter för att ha en chans att överleva.

Mer läsning

Annons