Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Bara att jobba på med din stora mage”

/
  • Läkarna, chefen och Rosita själv, anser att både mor och barn skulle må bäst av att vila. En uppfattning som inte delas av försäkringskassan.
  • Rosita har svårigheter att sköta jobbet, armarna räcker inte till när magen är i vägen.
  • När hon ska plocka upp materiel ur kartongerna är magen ett hinder för Rosita.

Rosita på Gelab blir snart mamma till tvillingar. Magen har vuxit så hon inte längre når fram till arbetsbordet och ryggen värker. Hon själv, hennes chef och två läkare vill att hon ska vila.

– Det är bara att jobba på, säger försäkringskassan.

Annons

Rosita Rylander arbetar på Gelab i Gäddede. Hon är höggravid, om en månad ska hon föda tvillingar, och därför ansökte hon redan i augusti om att få ta ut havandeskapspenning från den 20 september. Strax före det datumet fick hon besked från försäkringskassan; avslag.

Chockad över beskedet ringde Rosita till handläggaren för att få veta hur man kunde neka henne något hon trodde var en laglig rätt:

– Enligt handläggaren så ska man ha tunga lyft eller jobba skift för att få havandeskapspenning. Hon sa också att jag inte fick vara sjukskriven i stället, eftersom graviditet inte är någon sjukdom.

Rositas chef, Lars Olsson, som tillstyrkte ledigheten, förstår inte försäkringskassans agerande:

– Det här är en fabrik där vi monterar och det är helt uppenbart att Rosita kommit så långt i sin graviditet att hon inte kan klara sina arbetsuppgifter längre. Enda alternativet vi har till omplacering är att flytta henne till lagret, vilket innebär lyft och är därför olämpligt. Om man tvingar henne att arbeta så bedömer jag att det medför risker för hennes hälsa.

Rosita har överklagat försäkringskassans beslut, men det kan dröja många veckor innan hon får besked. Barnen i magen väntar inte, utan växer och frodas och i nuläget når Rosita därför inte ens fram till arbetsbordet.

– Jag kan naturligtvis inte uttala mig om det enskilda ärendet, säger Charlotte Ax på försäkringskassan. Men man gör alltid en individuell prövning innan man beviljar havandeskapspenning. Det räcker inte att bara vara gravid.

Hon berättar att bedömningen görs på tjänstemannanivå, av en enskild handläggare:

– Men först görs alltid en utredning utifrån det medicinska underlaget.

Försäkringskassan bevekas alltså inte av läkaren i Östersund, liksom läkaren i Gäddede, vilka är överens om att det är fullständigt olämpligt för Rosita att arbeta. Hon måste vila anser båda, och har därför sjukskrivit henne. Så hon är sjukskriven just nu, i 14 dagar, eftersom arbetsgivaren svarar för de första två veckorna. Hur det blir sedan vet hon inte, för försäkringskassan anser inte att Rosita är sjuk.

– Jag kommer att förstöra kroppen, säger hon. Det här har tagit mycket energi, och jag har redan jobbat längre än vad jag hade räknat med, vilket känns i ryggen, nacken och axlarna.

Försäkringskassan fälldes nyligen i ett liknande ärende och dömdes att betala skadestånd till fyra kvinnor.

Mer läsning

Annons