Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Banken hämtade pengarna i en påse”

Swedbanks kontor i Hammerdal lades ner för en tid sedan av bland annat säkerhetsskäl. Nu visar det sig att Swedbanks personal från Strömsund i stället personligen hämtar kontanter i papperspåsar hos företagen i Hammerdal.

– Jag har med egna ögon sett hur bankpersonal stoppat ner pengarna i en papperspåse som det stod Swedbank på.

Annons

Det säger en person med insyn som vill vara anonym, och den personen menar att åker banken till ett företag så måste de väl åka till fler.

För en tid sedan lades Swedbanks kontor i Hammerdal ned på grund av säkerhetsproblem. Nu har personer sett hur bankpersonalen i stället hanterar företagens pengar.

Service eller inte, men det låter i varje fall inte särskilt säkert.

– Det är så fantastiskt att man inte tror att det är sant, säger en person som vill vara anonym. När kontoret i Hammerdal lades ner var en av anledningarna att det skulle bli för dyrt att bygga om för att klara kraven på säkerhet i de små kontoren.

Bengt Wiklander är chef på Swedbanks kontor i Strömsund.

– Bankpersonalen besöker sina kunder i Hammerdal, sedan vad de gör hos sina kunder är från fall till fall, säger han.

Men han förnekar inte att bankpersonal har hämtat pengar, men han säger att det sker endast undantagsvis.

– Vi har hittat en lösning som går ut på att kunder med kontanter deponerar dem i en värdebox hos Ica i Hammerdal. Sedan registrerar de in pengarna via en faxrutin så de får pengarna direkt på kontot.

– Vårt värdebolag hämtar sedan serviceboxen med jämna mellanrum.

Nu påstår personer, som LT varit i kontakt med, att de sett att bankpersonal stoppat pengarna i en påse och tagit med sig dem till banken i Strömsund.

– Det vill jag säga är fel. Däremot har vi farit ut till kunder i bankens bil, men vi gör det inte officiellt. Det kan hända att vi varit hos en kund och hämtat kontanter, om kunden inte haft möjlighet att fara till banken just då.

– Men det är ingen rutin, det sker högst undantagsvis.

Hur många sådana kunder har ni då?

– Är det någon som är i knipa och inte kan fara kan vi som serviceföretag ställa upp enskilda gånger. Det händer undantagsvis, om vi skjutsar kunden till bankkontoret eller om banktjänstemannen tar med pengarna går på ett ut.

Menar du att ni kan hämta kunderna och skjutsa dem till banken?

– Nej, det håller inte. I det här fallet har vi försökt under någon månad att få till det och det funkar för de allra flesta. Vid ett enstaka undantag, när någon kund ärt trängd, händer det att vi har möjlighet att fara.

Får man göra så?

– Nej, det får man inte. Men undantagsvis om du ska serva en kund, på något vis måste pengarna tas från kunden till banken. Hur den transporten sker är upp till hur kunden och banken kommer överens.

– Det är inget vi kommer att sätta i system. Detta handlar om en engångsföreteelse för en kund. Skulle vi göra detta varje dag handlar det om stora risker. För mig handlar det om ett enda tillfälle, vi värnade om kunden.

Mer läsning

Annons