Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Backe har receptet på god vård

/
  • ”Ett bra samarbete, ett tryggt personalteam och en fast läkare”. Det är framgångsreceptet för en lyckad hälsocentral, säger personalen vid Backe hälsocentral. Här ses några av den åtta personer starka personalgruppen. Marie-Louise Oscarsson, enhetschef, Olov Nilsson, läkare, Anette Norén, läkarsekreterare, Margarete Hoffman, sjukgymnast och Anna-Märta Gunneriusson, distriktssköterska.
  • Kerstin Sjödin, Backe, och Gun Johansson, Rossön, har upplevt tiden då läkarna på Backe hälsocentral kom och gick. Och de har upplevt hur verksamheten har anpassats och snävats till med tiden. Men nu är de mer än nöjda med vården. ”De tar tid på sig och det är en och samma läkare”, säger de.

Ett bra samarbete, fast personal och en och samma läkare sedan några år tillbaka. Det är receptet som fick Backe hälsocentral att bli bäst i hela landet. Och i topp vill de ligga även om de nu kan bli en filial.

Annons

Förra veckan kunde vi berätta att både landets och länets bästa hälsocentral ligger i Backe. Läkaren har ett hundraprocentigt förtroende från patienternas sida och personalen får 99 procent i betyg för gott bemötande. Och ett besök på hälsocentralen vittnar om god och trygg stämning, både bland personalen och patienterna.

– Vi har bara jobbat på som vanligt, säger läkarsekreteraren Anette Norén.

Men en stor bidragande faktor till det goda resultatet verkar ändå vara personaltryggheten och det faktum att man för drygt tre år sedan slapp ta in stafettläkare och i stället kunde rekrytera Olov Nilsson som doktor. Och han har sedan dess varit kvar.

Resten av den åtta personer starka personalgruppen har också jobbat länge. Något som borgar för bra samarbete, och som bidrar lika mycket till god vård, betonar enhetschefen Marie-Louise Oscarsson.

– Här finns en erfarenhet, en yrkeskunskap och en personlig kunskap om patienterna, säger hon

Och för personalen är det viktigt att hålla god kontakt med patienterna och vara tydliga.

– Vi har en lite mer konservativt sätt att jobba på, vilket innebär att exempelvis alltid skickar ut brev med svaret på en provtagning oavsett vad det är för svar. Det blir lite mer genuint och tryggt så, säger Marie-Louise Oscarsson.

Och det faller patienterna i smaken.

– Det är lätt att få kontakt med dem. De tar god tid på sig och det är skönt med en och samma läkare. Får vi ha det som det är nu så har vi det väldigt bra, säger Gun Johansson från Rossön och Kerstin Sjödin från Backe, som för dagen besöker hälsocentralen.

När landstinget nu tvingas syna primärvården och anpassa kostymen har även Marie-Louise varit tvungen att banta personalstyrkan. Läkarsekreterartjänsten och undersköterskans tjänst minskades med 40 respektive 30 procent. Men för att behålla personalen och kompetensen på enheten valde hon i stället att sluta köpa in städ och vaktmästeri utifrån.

– De uppgifterna har i stället lagts på undersköterskan och läkarsekreteraren så att de finns kvar här på heltid. De finns här alla tider och de kan omprioritera sina sysslor när det behövs, säger Marie-Louise Oscarsson.

– Ja, jag har inget emot att städa, det gör man ju annars också, säger Anette Norén som nu varvar sekreterartjänsten med städ.

Mest troligt blir att Backe hälsocentral nu blir en filial till Närvårdsområde Strömsund, men Marie-Louise Oscarsson tror inte det kommer ha någon negativ påverkan på den vård de utför.

– Den personalgrupp vi har i dag är utifrån de nya bemanningsnormerna som landstinget har satt.

Det innebär att de åtta personerna och de personalkategorier de har vid hälsocentralen kommer att bli kvar.

Mer läsning

Annons