Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmiljöverket sätter stopp för jättepastorat

/
  • Sju av åtta församlingar i Strömsunds kommun har beslutat sig för att gå ihop och bilda ett jättepastorat. Men nu går Arbetsmiljöverket in och sätter stopp för planerna. En av anledningarna är  den geografiska storleken.foto gåxsjö kyrka: ingvar ericsson

Arbetsmiljöverket sätter stopp för planerna på en sammanslagning av kyrko-församlingar i Strömsunds kommun. Jättepastoratet kan innebära risker för arbetsmiljön menar verket.

Annons
Geografiskt sett handlar det om en av Sveriges största kyrkosammanslagningar. Sju av åtta församlingar i Strömsunds kommun har beslutat sig för att gå ihop och bilda ett jättepastorat. Flera av församlingarna har från början varit kritiska till sammanslagningen men stiftet har drivit på och till sist fått en majoritet av politikerna att säga ja till fusionen.
Men nu går alltså Arbetsmiljöverket in och sätter stopp för planerna. Myndigheten kritiserar förarbetet till sammanslagningen och anser att det inte håller måttet. Arbetsmiljöverket påpekar att de nuvarande församlingarna och kyrkliga samfälligheterna inte gjort en tillräcklig utredning av vilka konsekvenser en sammanslagning kan få. Bland annat saknas en bedömning över vilka risker för ohälsa och olycksfall som kan uppstå.
Arbetsmiljöverket är också kritiskt till att församlingarna inte låtit arbetstagarna delta i planeringen inför den stora förändringen.
Sten Bylin är regionalt skyddsombud i Härnösands stift och anser att sammanslagningen drivits igenom alldeles för snabbt. Han ser stora risker med den geografiska storleken på pastoratet.
- Det här pastoratet som man bildar är enormt. Enligt mitt sätt att se är det alldeles för stort, säger han.
Sten Bylin ser flera tänkbara arbetsmiljöproblem som måste hanteras efter sammanslagningen. Att arbetsledning och chefer får långt till många av de anställda kan bli ett stort problem som skapar psykisk ohälsa. De långa restiderna måste tas med i beräkningen så att arbetsmängden för de anställda inte ökas orimligt mycket.
De sju olika församlingarna har fram till den 17 december på sig att formulera ett svar till Arbetsmiljöverket. Därefter ska myndigheten besluta om ett förbud eller inte.
Sten Bylin ser ingen möjlighet för församlingarna att hinna genomföra en tillräckligt djup risk-analys innan det planerade samgåendet den 1 januari och räknar med att utredningen kommer att ta ett bra tag.
- Min uppfattning är att den här processen måste få ta minst ett år. Jag som regionalt skyddsombud kan i alla fall inte ge klartecken till det här innan alla risker är utredda.

Mer läsning

Annons