Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslös: 4000 kronor ska räcka till januari

Anna är inte berättigad till a-kassa och lönen från extrajobbet som gav 4000 kronor i lön förra månaden är slut. Ändå får hon besked från Strömsunds kommun att hon måste vänta till mitten av januari innan hon får ett beslut om försörjningsstöd.

Annons

Anna, 20, fick i början av veckan veta att hon inte kommer att få något besked om socialbidrag förrän i januari nästa år.

Och nu är hon desperat.

– Det är fruktansvärt. Jag funderar varje dag på om jag ska flytta hem, men mina föräldrar kan inte försörja mig. De har det själva väldigt knapert. Jag vet inte vad jag ska ta mig till, säger hon till LT.

På socialkontoret i Strömsund är beskedet att hon ska söka anstånd om hyresbetalningen hos sin hyresvärd.

– Det kan jag göra, men jag behöver ju äta också.

Anna hade ett extrajobb som gav 4000 kronor i lön förra månaden.

Det är de inkomster hon säger att hon har för att klara uppehället fram till den 13 januari då socialkontoret ska ha utrett hennes ekonomi.

Hur ser det ut på jobbfronten i Strömsund?

– Är man ung är man strandsatt. Man har för lite erfarenhet för att överhuvudtaget få ett jobb. Speciellt nu när det finns så lite arbeten att söka.

LT frågade socialnämndens ordförande i Strömsunds kommun, Gunnar Geijer (C), om en väntetid om besked från socialkontoret på två månader är rimlig.

– Man vet inte hur utblottade folk är den dagen de tar kontakt med sociala.

Det handlar om prioriteringar hela tiden. Om en familj hotas att bli vräkta för att den inte kunnat betala hyra de senaste fyra fem månaderna, då är det akututryckning.

Om det är akututryckning i Annas fall, vill inte Gunnar Geijer uttala sig om.

Fotnot: Anna är ett fingerat namn.

Mer läsning

Annons