Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Använder obehöriga lärare trots kritik från Skolinspektionen

Flera skolor i länet använder många obehöriga lärare i sin undervisning. Detta trots att Skolinspektionen tidigare kritiserat skolorna och krävt en förändring.

Annons

Skolinspektionen granskade tidigare ett stort antal skolor i Sverige för att se om lärarnas kompetens nådde upp till de krav som ställs i skollagen.

Lagen kräver bland annat att lärare ska ha en viss kunskapsnivå i de ämnen som hon eller han i huvudsak lär ut. Det visade sig i granskningen att flera skolor anställde lärare som inte hade tillräckligt hög kompetens för undervisningen.

Nu har Skolinspektionen genomfört ytterligare en kontroll i de skolor som visade brister i den förra granskningen. Återbesöket har visat att många skolor fortfarande har stora brister.

De tre skolorna Vattudalsskolan, Treälvsskolan och Gällö skola finns med bland de granskade. Men trots att skolorna tidigare fått kritik visar den senaste inspektionen att rektorerna fortfarande anställer obehöriga lärare.

I Gällö skola undervisar drygt 40 procent av lärarna i ämnen eller åldersgrupper som de inte har rätt utbildning för.

Gällö skola har under en tid haft en målsättning att endast anställa lärare med pedagogisk högskoleutbildning men inte lyckats med detta. Vattudalsskolan i Strömsund har också en stor andel lärare som inte har rätt utbildning för de ämnen som de lär ut. När det gäller just Vattudalsskolan i Strömsund så anser Skolinspektionen att skolledningen bör ta sig en funderare om de dåliga studieresultaten hos eleverna kan ha koppling till att en stor andel av lärarna undervisar i ämnen eller åldersgrupper som de inte har rätt utbildning för.

När det gäller Treälvsskolan i Lit så konstaterar Skolinspektionen att skolledningen och kommunen har vidtagit åtgärder för att förbättra lärarkompetensen men att det fortfarande finns lärare som helt saknar utbildning för den undervisning som de bedriver.

Skolinspektionen vill att skolorna och kommunerna fram till januari 2010 visar vilka åtgärder som vidtagits för att komma till rätta med problemen.

Mer läsning

Annons