Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akut brist på deltidare hot mot brandskyddet

/
  • ”Många av våra ”deltidare” har flyttat och sökt arbete i Norge, förklarar Ulla Jonsson, platschef på räddningstjänsten i Gäddede.  Foto: Jonas Ottoson

Räddningstjänsten i Gäddede har stora problem. Enligt platschefen Ulla Jonsson är det akut brist på deltidsbrandmän.

– Vi går igenom telefonkatalogen från a till ö, säger hon.

Annons

För två år sedan fanns det 15 deltidbrandmän stationerade vid brandstationen i Gäddede. Under de goda åren var det och till och med så att räddningstjänsten hade tillgång till reserver.

Nu är situationen helt förändrad.

I dag råder det akut brist på deltidsbrandmän i Gäddede – bara tio personer finns kvar.

– Många av våra ”deltidare” har flyttat och sökt arbete i Norge. Det finns också indikationer på att vi kommer tappa ytterligare en person, säger Ulla Jonsson.

Hon beskriver läget som kritiskt och att räddningstjänsten ska hålla ett möte i kväll (tisdag) om bristen på deltidsbrandmän.

– Vi som arbetar som vanligt går knäna. Vi räcker inte till.

Räddningstjänsten håller kontakt med Norra Jämtlands räddningstjänstförbund. Till LT säger Ulla Jonsson att förbundet är bekymrade över personalbristen

Från förbundets sida har det diskuterats att dra ned på bemanningen i Gäddede.

Något som skulle innebära att rökdyket försvann, i alla fall temporärt.

Det ser Ulla Jonsson som en temporär lösning. Hon förklarar att situationen i Gäddede känns obehaglig och att hon har fjärilar i magen hela tiden.

– Jag som räddningsledare är ju orolig över att vi inte ska ha tillräckligt med folk. Nu har vi haft lite larm den sista tiden, säger Ulla Jonsson och tillägger:

– Det är kämpigt när vi ska behöva kämpa om allt. Detta är en fråga för hela kommunen.

Utöver brandstationen i Gäddede finns det två räddningsvärn i Frostvikenområdet: ett i Stora Blåsjön och ett i Jormvattnet.

Vad kan förbundets göra för er?

– De måste hjälpa oss på något sätt. Men jag vill poängtera att vi har ett bra samarbete med förbundet. Sedan hoppas vi på en inflyttning till bygden.

Klarar sig Gäddede utan rökdyk?

– Nej, det gör vi inte. Vi måste ha en fungerande räddningstjänst.

Inom den närmaste tiden kommer räddningstjänstens personal träffa representanter från förbundet för att diskutera en lösning.

Mer läsning

Annons