Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åhrén får inte flytta sina renar

Det blir inga nya vinterbetesmarker för Thorbjörn Åhréns 1 500 renar. Länsstyrelsen avslog i går hans ansökan om att flytta renarna till ett område med färre rovdjur.

Annons

Renägaren Thorbjörn Åhrén från Härbergsdalen i Strömsunds kommun anser att det inte längre går att bedriva renskötsel på de ordinarie vinterbetesmarkerna i trakterna kring Gällö och Rissna. Han menar att antalet rovdjur har blivit så stort att det helt enkelt inte är lönsamt att bedriva renskötsel i området.

Enligt Thorbjörn Åhrén är det främst antalet lodjur på de nuvarande vinterbetesmarkerna som är för högt. Som lösning på problemet vill han flytta sina renar till något annat område med färre rovdjur. Han föreslår själv Hornslandet utanför Hudiksvall i Hälsingland eller området Bunkris nordväst om Älvdalen i Dalarna. För några veckor sedan lämnade han in en ansökan till länsstyrelsen.

Men länsstyrelsen går inte med på någon flytt och fattade i går beslut att avslå Thorbjörn Åhréns ansökan.

– Det är mycket rovdjur i hela renskötselområdet. Han sitter i samma situation som många andra familjer. Flyttar man en grupp så kanske det kommer tio till som vill flytta, säger Kristina Jonsson som är chef på länsstyrelsens enhet för rennäringsfrågor.

Hon säger att det inte är så enkelt som att bara flytta renar till nya vinterbetesmarker.

– Flyttar vi från lodjursområden så kanske vi kommer in i områden med varg, säger hon och konstaterar att rovdjuren ofta flyttar dit maten finns.

Kristina Jonsson säger att lösningen på ett för högt rovdjurstryck inte ligger i att flytta renar utan i en annan rovdjurspolitik.

Mer läsning

Annons