Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

750 miljonersprojekt i Brattli blir kraftigt försenat

Sedan försäljningen av Brattli överklagats till länsrätten är det oklart när projektet med 250-300 fritidshus kommer igång.

Annons
En privatperson i Strömsund har överklagat kommunens försäljning av Brattli fjällanläggning till länsrätten.
Som LT skrev i går handlar överklagandet om att lägsta anbudet godtogs av kommunen.
- Som jag ser det innebär överklagandet att det inte kommer att hända någonting vare sig i höst eller i vinter, säger Ralph Rentzsch, en av fyra personer bakom ett lokalt bolag som fick köpa området.
Tillsammans har Ralph Rentzsch, Monica Engström, Thomas Nordgren, och Einar Roos bildat bolaget Mountain Resort som planerar att investera 750 miljoner i Brattli.
- Ingen kan göra någonting förrän köpet är klart och vi hade planerat att komma igång med markarbetena under hösten, enligt Ralph Rentzsch.
- Sannolikt blir allting förskjutet så det inte kommer igång förrän till våren.
För drygt en miljon köpte de lokala företagarna Brattli fjällanläggning av kommunen.
För billigt, menar den privatperson som överklagat affären till länsrätten med hänvisning till att skattebetalarna i kommunen förlorade 965 000 kronor genom att lägsta anbudet antogs.
Med tanke på hur utvecklingen varit på den skakiga finansmarknaden är en aktuell frågeställning om någon skulle betala mer för området vid en eventuell ny upphandling.
- Naturligtvis är det så att värderingen av fastigheten skulle vara helt annorlunda i dag om någon lagt ett bud, säger Ralph Rentzsch.
- Jag tvivlar på att priserna kommer i närheten av de som varit.
Har ni finansiell uppbackning för projektet?
- Ja det ser jag inte som ett problem. Finanskrisens problem är att pengar lånats ut till sånt som i princip inte existerat.
- Vi hade knutit upp investerare som inte försvann i det här. Dom är ännu mer intresserade av att hitta objekt som inte är några lufthistorier, säger Ralph Rentzsch.
Tidigare har köparna av Brattli uttalat intresse för att stycka upp och sälja fritidshusfastigheter i området på marknader i Norge och Tyskland.
- Vi har även tittat på den ryska marknaden och den bedömer vi som fortsatt intressant, enligt Ralph Rentzsch.
Han säger att ingen intressent från de här länderna hittills har besökt området personligen, men man har bildat sig uppfattningar om möjligheterna genom bilder.
I Brattli skissar företagarna nu på att erbjuda presumtiva köpare fem olika hustyper eller en tomt där de kan bygga enligt egna idéer.
Inom Frostviken finns andra intressen som står bakom satsningen. LT har sökt ordföranden i Forum Frostviken, Lars Olsson, för en kommentar om överklagandet utan att nå honom.

Mer läsning

Annons