Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

53-åring som vanvårdade sina kor döms för djurplågeri

Djurplågeri och brott mot djurskyddslagen, anser tingsrätten och dömer en 53-årig man på en ort i Strömsunds kommun till 75 timmars oavlönad samhällstjänst.

Annons
Han vanvårdad kor och kalvar under ett halvår och utsatte dem för lidande.
Missförhållandena ledde till att flera kor hade långa och vridna klövar. En ko var kraftigt mager och kunde därför inte gå eller ligga normalt.
En kviga var tvungen att avlivas på grund av kraftig hälta. Två kor var så sjuka att de inte kunnat resa sig eftersom den ena hade sjuka lungor och den andra fraktur samt inflammation.
Mannen döms för att han inte gett alla sina kor och kalvar tillräckligt med foder och tillsyn. Han har inte heller hållit djurens förvaringsutrymmen tillräckligt rena från i första hand gödsel.
När djur blev sjuka och på annat sätt visade tecken på ohälsa tillkallade han inte veterinär i tid.
Mannen nekade till brott under rättegången.
Men tingsrätten konstaterar att kompetensen hos de vittnen som hörts visar att det inte finns anledning att ifrågasätta bevisningen och att 53-åringen haft den ansvarsställning som krävs för att han ska fällas för brotten.
- Det är uppenbart att han varit grovt oaktsam som inte har sett till att djuren led, skriver tingsrätten i domen.
- Att han avvaktade resultatet av förhandlingar om en ackordsuppgörelse med en bank ursäktar inte denna vanvård.
53-åringen har tidigare dömts för brott mot djurskyddslagen och har nu återfallit i likartad brottslighet. Alternativet till villkorlig dom med samhällstjänst hade varit två månaders fängelse.

Mer läsning

Annons