Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidpatrullen fixar det mesta i backen

/
  • Magnus Stockenstrand är arbetsledare för skidpatrullen i Duved, som en vanlig dag består av fem personer. Det finns ytterligare fyra skidpatruller i Åres skidsystem. När det händer något större, som ett lavinlarm, beger sig de flesta i skidpatrullerna dit det behövs.
  • Karin Trolin, pistör.
  • Karin Trolin patrullerar backarna när ingen annan verksamhet går före. I Hamreliften upptäcker hon en skyddsmadrass som har halkat ner från en liftstolpe. Eftersom det är glest med gäster i liften just för tillfället tar hon sig snabbt ned via liftspåret och rättar till madrassen.
  • Magnus Stockenstrand har precis avslutat morgonmötet med liftvärdarna och de skingrar sig för att bege sig till Duveds olika liftar. Magnus började själv sin karriär som liftvärd vintern 1999. Några år senare vidareutbildade han sig och har sedan dess jobbat i skidpatrullen i Åres liftsystem i princip varje vinter.
  • Magnus Stockenstrand är arbetsledare för skidpatrullen i Duved, som en vanlig dag består av fem personer. Det finns ytterligare fyra skidpatruller i Åres skidsystem. När det händer något större, som ett lavinlarm, beger sig de flesta i skidpatrullerna dit det behövs.
  • Karin Trolin vevar in en avspärrningslina i en pist. Det finns alltid en säkerhetsrelaterad anledning till varför skidpatrullen har satt upp en avspärrning, men en del åkare struntar i det och tar sig förbi ändå.
  • Skidpatrullen sköter servicen av liftarna. Vissa saker kontrollerar Magnus Stockenstrand och hans kollegor dagligen.
  • Henrik Flygare, foto, Catarina Montell, text.

Snön virvlar i luften, vinden piskar i flaggorna på gästparkeringen och gryningsljuset börjar leta sig upp över fjällen. Men inne i personalutrymmet under Duveds linbana är lamporna tända, kokkaffet färdigt och skidpatrullen på plats för ännu en dag i backen.

Annons

– Det blåser 19 meter i sekunden uppe på Skutan. Det blåser 11 meter i sekunden i dalen här i Duved. Det är 6 grader kallt och lavinprognosen har sänkts till en 2:a i centrala Åre, men vi har fortfarande en 3:a här, säger Magnus Stockenstrand, till sina kollegor i Duveds skidpatrull.

Duveds skidområde har 11 liftar, varav en sittlift, Duveds linbana. Vid alltför starka vindar stängs stolsliftarna, men eftersom vindstyrkan den här dagen ser ut att minska så råder det ingen tvekan om att alla liftar i området ska öppnas. Det är skidpatrullens uppgift, de startar och stänger liftarna och de sköter även service och tillsyn på dem.

– Vi är skidområdets vaktmästare fram tills det händer något, då växlar vi över till att bli både räddningstjänst och ambulans, säger Karin Trolin.

Karin Trolin, Magnus Stockenstrand och de andra i skidpatrullen är utbildade enligt SLAO:s, Svenska liftanläggningars, krav och ska kunna grundläggande teknik för liftarna, de ska ha sjukvårdskunskaper och lavinkunskaper.

– Det är ett bra jobb för det ger stora möjligheter att inrikta sig på det man är specialintresserad av, säger Karin, som själv är lavintekniker och leder lavinkurser när hon inte jobbar i skidpatrullen.

Ingen arbetsdag är den andra lik för dem.

– I går sprängde vi laviner på morgonen. Vi hade även en åkare som hade skadat sig rejält i Duvedsravinen. Det var lite krångligt att ta sig fram dit och även ut ur området, säger Karin medan hon gör sig redo för att ge sig ut i backarna.

Som arbetsredskap har skidpatrullen en väska med första förband, lavinutrustning, skoter när det behövs och självklart ett par skidor.

– Vi försöker åka runt på skidor så mycket som möjligt i backarna för att synas och prata med gästerna, säger Magnus Stockenstrand.

De hinner inte kliva ut ur personalrummet förrän en liftvärd anropar dem på komradion. Några skidåkare ska ta liftarna upp och sedan gå vidare upp på Mullfjället för att åka offpist. De undrar hur lavinprognosen ser ut där. Karin försöker ge ett rådgivande svar, men tillägger att ansvaret vilar på skidåkarna och den bedömning de gör.

– Vi ansvarar bara för de områden som man kan glida till från liftarna och sedan glida tillbaka till en lift igen, säger hon.

Sen tar hon skidorna över axeln och går mot linbanan för att bege sig ut i backarna för att flytta avspärrningar, syna och ställa i ordning skyltar och patrullera några timmar. Som på beställning har morgonens snöfall hunnit skingras, vinden har avtagit och solen kastar värmande strålar över Duved.

Annons