Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så undviker du de vanligaste misstagen i din deklaration

Mer än hälften av dem som ska deklarera i år har fortfarande deklarationen framför sig. De allra flesta behöver bara godkänna, och kan enkelt göra det i Skatteverkets app, e-tjänst eller via sms eller telefonsamtal. Skatteverket ger i ett pressmeddelande fem tips för att undvika de vanligaste misstagen i deklarationen.

Annons
Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Enligt Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket, handlar de vanligaste felen i deklarationerna om försäljning av bostad eller värdepapper samt avdrag för resor till och från arbetet.

– På dessa tre områden har vi utvecklat tjänster till hjälp för dem som ska deklarera. Men även för den som har en enkel deklaration utan ändringar ser vi misstag som vi vill tipsa om att undvika, berättar Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket i pressmeddelandet.

Här är Skatteverkets fem deklarationstips:

Anmäl bankkonto! Inför deklarationsöppningen var det närmare en miljon personer som inte hade anmält konto, det vill säga många fler än förstagångsdeklaranterna. Skatteverket gör inga automatiska utbetalningar om det inte finns ett anmält konto.

Glöm inte att lämna deklarationen i tid. Sista dagen är den 2 maj. Enklast är att deklarera digitalt, genom att sms:a, ringa eller använda appen eller e-tjänsten. Om du vill lämna pappersdeklarationen på ett servicekontor, så tänk på att komma under öppettiderna. Det finns numera ingen brevlåda där att lämna deklarationen i när kontoren har stängt.

Ska du göra avdrag för resor till och från arbetet – använd Skatteverkets beräkningstjänst så att avdraget blir rätt.

Ska du deklarera försäljning av bostad – använd e-tjänsten och beräkningshjälpen som finns i anslutning till den på skatteverket.se.

Ska du deklarera försäljning av aktier och andra värdepapper – använd e-tjänsten samt beräkningshjälp som finns i anslutning till den på skatteverket.se.

Källa: Skatteverket

Läs också: Regeringens vårbudget ska ge ytterligare 7,7 miljoner kronor till länets sjukvård

Mer läsning

Annons