Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattnade isen på Indalsälven för att klara 30 tons skotning

/
  • Virkesköparen Peter Zwahlen, skogsägaren Peter Gardmo, isvägsproducenten Bengt Arne Bergvall och avverkningsledaren Jonas Zwahlen framför den 30 ton tunga skotare som kört virke från avverkningen på Rissnaholmen.
  • Per-Åke Alf, Stugun, och Jesper Granlöf, Strånäset, körde 30 ton på Indalsälvens is mellan Rissnaholmen och Torvalla, Stugun. Foto: Ingvar Ericsson

Tack vare att Peter Gardmo, Skönvik, Stugun, och Olof Sundin, Växjö, behövde avverka skog på sin mark på Rissnaholmen i Indalsälven mitt emot Torvalla, Stugun, har SCA-dotterbolaget Jämtlamell Skog AB fått tillfälle att ta till den gamla metoden med uppvattning för att tillverka bärkraftig is.

Annons

Inför avverkningen hade isen gjorts runt 80 centimeter tjock på den 200 meter långa sträckan som därmed med god marginal bar den 30 fullastade ton tunga timmerskotare som körde virket från ön.

– Vi har följt vägverkets och försvarets normer när vi pumpat upp vatten på isen, säger vägbanaren Bengt Arne Bergvall.

Att vattna isvägar är något som de gamla vägförvaltningarna sysslade med varje förvinter för att åstadkomma farbara isar även för riktigt tung trafik som lastbilar och bussar under perioder när färjorna satt fastfrusna.

Ett gott exempel var sträckan Fillsta-Valla i Vall-sundet i Storsjön mellan fastlandet och Frösön.

Runt 450 kubikmeter virke hade under några dagar och fram till på torsdagen transporterats på Indalsälvens is i Torvalla.

Det här var första gången på 13 år som Jämtlamell skog tillverkade skogstransportväg på det här sättet.

Förra gången byggdes väg två kilometer i Näldsjön mellan Näldön och fastlandet och anpassades för fullastade timmerbilar.

Med tanke på den korta sträckan i Torvalla avstod man från lastbilskörning på isen och skotade i stället virket till ett avlägg vid riksväg 87.

Jämtlamell Skog köpte en motorspruta för just den här uppvattningen.

– Vi räknar med att den kan vara bra att ha längre fram, säger Jämtlamell Skogs virkesköpare Peter Zwahlen.

– Under sommaren kan den komma till användning för att vattna skogsplant.

Det kan för kuriosans skull nämnas att Rissnaholmen tidigare var ett näs i fastlandet i Torvalla, men blev en ö i samband med anläggningen av Stuguns kraftstation.

Mer läsning

Annons