Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väster om Hammarstrand planeras en miljardsatsning på vindkraft

/
  • Det nya vindkraftprojektets initiativtagare Per Bergvall, Böle, flankeras av konsulten Östen Nihlén, och en av intressenterna Anders Strömblad. Foto: Ingvar Ericsson

I all tysthet, i skuggan av SCA:s och norska Statkrafts planer på en 20-miljarderssatsning på vindkraft i Bräcke, Ragunda, Strömsunds och Sollefteå kommuner, pågår även i trakten väster om Hammarstrand förberedelserna inför en mycket stor vindkraftssatsning. Prislapp: En miljard kronor.

Annons

Plats: Storrisberget och Granåsen/Stadsberget, beläget söder och norr om Indalsälven i trakten av Krångede.

Projektet omfattar upp till 40 vindsnurror, varav den första kan stå på plats på Storrisberget redan om ett år.

Initiativtagare till satsningen är en av de berörda markägarna, Per Bergvall, Böle.

Han kontaktade sin gode vän Anders Strömblad, Göteborg, elhandlare och med rötter i Östersund, som blev intresserad och skaffade sig kompanjoner.

Ragunda Vindkraft AB har bildats och ägs av Anders Strömblad tillsammans med investmenbolaget X-invest, i sin tur ägt av fyra affärsmän från västkusten.

– Jag är besjälad av en utveckling av Ragunda kommun, och rätt hanterad tror jag att vindkraften kan få en rejäl betydelse för våra bygder, säger Bergvall.

– Även om det här bolagets ägare bor i södra Sverige kan man räkna med att en hel del pengar blir kvar i bygden och att lokala entreprenörer får jobb.

Finansieringen är ännu inte klar.

– Vi räknar med att allt ska vara klart inom de närmaste veckorna och vi har skrivit avtal med en företagskonstellation, som har styrelsemöte i ärendet 17 juni.

– Om det skulle haka upp sig har jag flera intressenter på gång, så särskilt orolig är jag inte, säger Anders Strömblad.

– Förlåt om jag är lite kryptisk, men jag sitter fast i ett avtal och får inte avslöja någonting.

Byggandet av vägar kan komma igång redan i sommar, det vill säga redan långt innan SCA & c:o tagit sitt definitiva beslut om att ens genomföra sin satsning.

Den planerade parken kan komma att producera 280 GWh/280 miljoner kWh och ha en omsättning på runt 200 miljoner kronor med dagens elprisnivå.

I dagsläget är fyra markägare berörda, men om projektet får växa till planerad omfattning berörs ett tiotal fastigheter.

Bygglovet är ännu inte klart.

Vid kommande kommunfullmäktigemöte i Ragunda tas beslut om tillåtligheten att placera ett kraftverk på den plats på Storrisberget där man härom dagen satte upp en vindmätningsmast.

Distributionen av den producerade strömmen ska enligt överenskommelse med E-on gå med luftledning och ansluta till Krångede kraftverk.

En av landets veteraner inom vindkraftskonsulting, elindustrimannen Östen Nihlén, Stenungsund, är inkopplad i projektet.

Han har jobbat med vindkraft under 25 år och har fått uppleva kraftverkets utveckling:

– När jag började var tornen 30 meter höga och vingarna 27 meter och verket gav 0,6 gWh 600 000 kWh per år.

– I dag ger ett medelstort vindkraftverk 10 gWh/10 miljoner kWh.

Mer läsning

Annons