Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV-bolag blåste spökprästgård

/
  • Anna Renvall, Pia Selling och Gustaf Renvall kring Elisabeth Renvall i Borgvattnets spökprästgårds  numera världsberömda gungstol.
  • Den här bilden hann LT ta av en av SciFis medarbetare när han i november lossade teamets mycket stora Coca-Colaförråd och lastade in det i prästgårdens uthus.
  • Blåsta! Anna Renvall, Pia Selling, och Elisabeth och Gustaf Renvall fick inte betalt för en veckas vistelse av det amerikanska satellit-tv-företaget vid deras veckolånga filmande i Borgvattnet i november.Foto: Ingvar Ericsson

Den amerikanska Discovery-ägda satellit-tv-kanalen Sci Fi Channel med säte i Los Angeles och med runt fem miljoner stadiga tittare blåste Borgvattnets spökprästgårds ägare Elisabeth Renvall på hela konfekten när kanalen i höstas gjorde ett tv-program om huset.

Annons

Tv-teamet om 16 personer bodde, åt och drack i fem dygn i Borgvattnet för att göra det sammanlagt halvtimmeslånga programmet i form av tre avsnitt.

– Vi hade täta och tydliga kommunikationer med det amerikanska företaget inför deras ankomst hit, men när jag skickade räkningen på hovsamma 45 000 kronor ville de inte kännas vid mig längre.

Att Elisabet är mycket bedrövad över händelsen är inget hon sticker under stol med.

Spökena hade gjort sitt bästa för att skrämma amerikanerna och i ett klipp ur programmet på You Tube står det klart att de även lyckades med detta.

En medhavd professionell spökspanare konstaterade bland annat att en av husets sängar rörde sig och han fick därvid medhåll av en annan medlem i gruppen.

Det var SciFi Channels speciella reportagegrupp Ghost Hunters International, GHI, som besökte Borgvattnet. Prästgården beskrevs som ”Sweden's haunted house of priests” och man påpekade nogsamt närheten till Polcirkeln.

I bussar hyrda i Köpenhamn(!) kom de för att göra sitt veckolånga jobb.

LT publicerade någon månad tidigare en förhandsartikel om projektet och jag var givetvis på plats i Borgvattnet för att rapportera om den amerikanska spökjakten.

Jag hann presentera mig för ett par i truppen och lyckades ta ett par bilder när de lossade sin utrustning, men sen blev det rättarting.

Då kom två projektbasar fram till mig och förklarade att det rådde absolut tidningsreporterförbud på platsen under veckan, då de hyrt hela prästgården.

Diskussioner var lönlösa, Elisabeth Renvall hade ingen talan och jag fick vackert pallra mig från platsen med svansen mellan benen och oförrättat värv.

Det blev plåstermässigt överenskommet att LT mailledes skulle få information om när GHI-reportaget skulle sändas, något som GHI-teamet högaktningsfullt struntade i.

Programmet sändes i mitten av januari och finns utlagt på Youtube.

 

Mer läsning

Annons