Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Tjafset i Ragunda ökar på politikerföraktet”

Politikerna i Ragunda kan begära tvångsförvaltning hos regeringen om de inte ser någon annan utväg.

Klart är att tjafset i kommunen bygger på politikerföraktet.

Annons

Det säger professor Marie-Louise von Bergmann-Winberg, Mittuniversitet och menar att det som hänt i Ragunda är en djupt olycklig situation.

Hon säger sig förstå Åke Ljusbergs besvikelse och ilska.

– När det blir besvärligt brukar man kraftsamla på samma sätt som görs i landstinget just nu och som regeringen gjort under motsvarande krisperioder, säger hon.

– När det är ebb i kassan, när det sker avflyttning och är lågkonjunktur, då alla tecken pekar nedåt måste alla kunna samverka och göra något tillsammans över partigränserna.

– Därmed inte sagt att de lyckas lösa problemen, men det är i varje fall det bästa sättet.

Landstingsrådet Robert Uitto får beröm av Marie-Louise von Bergmann-Winberg för sitt sätt att signalera att det finns problem i landstinget i Jämtland, och invitera oppositionen till en konstruktiv diskussion om vad de ska göra i det uppkomna läget.

– Då tycker jag det är märkligt att vissa politiker tar till fullständigt utomparlamentariska metoder som JO-anmälan, säger hon. Skulle de ha haft fog för anmälan hade de fått rätt i JO:s utlåtande, men nu blev det inte så, utan tvärtom.

Hon menar att JO-anmälningar är en metod man tar till om det är en djup politisk kris som beror på ohederlighet.

– Jag hade kunna t förstå om det hänt i Västernorrlands läns landsting där krisen är extremt illa skött, men i Ragunda är det inte en sådan situation.

Vissa politiker menar att Åke Ljusberg inte har förstått att tjänstemän och politiker har olika roller?

– Visst har de olika roller, men de måste kunna samverka. De kan inte göra politik av detta i efterhand när de sitter tillsammans i en styrelse.

Nu finns det röster som förordar en tvångsförvaltning av kommunen, går det?

– Det är en drastisk utväg. I efterhand kan man tycka att det var synd att det inte fusionen mellan Bräcke och Ragunda lyckades, det hade varit bra för Ragunda. Men det är uppenbart att inte Bräckeborna kände på samma sätt.

Men finns möjligheten till tvångsförvaltning?

– Ja, det kan ske där kommunen är schack matt, det finns ingen politisk lösning eller att kommunen är bankrutt.

Det stämmer väl in på Ragunda kommun idag. Men det är politikerna i Ragunda som själva måste ta initiativet och anhålla om detta hos regeringen.

Hur länge går det att hålla på innan en kommun tvingas göra det?

– De tvingas inte göra det, det är problemet. De kan hålla på hur länge som helst och strula. Men det finns inget som säger när de nått nivån att de måste göra något, tyvärr.

Blir det bättre om det blir maktskifte i kommun efter valet så Allians för Ragunda får makten?

– Det är inte säkert att det blir bättre, det kan bli precis samma situation med omvända förtecken. De som har varit i opposition tar över och den nya oppositionen gör på samma sätt allt för att sabba. Vi har inga garantier i det här läget. Det är moment 22.

Mer läsning

Annons