Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terese lanseras som nytt kommunalråd i Ragunda

/

Ragundas socialdemokratiska kommunalråd Elisabet Yngström har bestämt sig för att lämna sysslan.

Annons

Hon gör det så snart det är formellt möjligt, antingen vid första bästa fullmäktigemöte - i februari eller april - eller när mandatperioden går ut vid nästa årsskifte.

Hennes efterträdare som kommunstyrelsens ordförande och därmed tänkbart nytt socialdemokratiskt kommunalråd utsågs på tisdagen vid möte i Ragunda arbetarekommun.

Det blir Ragunda kommuns informatör Terese Bengard, Ammer, en tjänstemannadoldis med tio år i kommunen.

Elisabet Yngström har under de senaste årens politiska virvelstormar i den 5 500 själar lilla kommunen vid ett antal tillfällen, både viskande och kroppsspråksledes, antytt funderingar på att lämna skutan efter 2010 års val.

Att hon skulle sätta planerna i verket var dock på onsdagen att klassas som en rejäl länsnyhet.

Ett byte av kommunalråd i den rådande politiska obalansen i kommunen är dock ingenting som man bara gör. (S) i Ragunda regerar i minoritet och byte av kommunstyrelseordförande/kommunalråd kräver kommunstyrelse- och kommunfullmäktigebeslut.

För att Terese Bengard skall väljas att få jobbet krävs ett majoritetsbeslut i fullmäktige.

En förutsättning för byte av kommunalråd är således att (S) hittar ett annat parti som tillsammans med (S) är villigt att stödja den politiskt ännu orutinerade Terese.

Sonderingar i ärendet kommer nu att göras av valberedningens (S)-ledamot Seppo Valli, Näset.

Om det skulle bli så att (S) inte hittar något stödjande parti och att Elisabet Yngström därmed blir kvar till mandatperiodens utgång krävs det dessutom att (S) i höst vinner kommunvalet för att Terese skall få kommunalrådssysslan.

– Jag avgår inte förrän vi är helsäkra på att vi har ett annat parti som stöder oss, säger Elisabet Yngström.

– Det här är inte alls klart ännu och det kan hända att jag blir kvar mandatperioden ut.

– Jag har inte sagt upp mig och det enda som faktiskt hänt är att vi tagit fram en kommunalrådskandidat inför kommande mandatperiod.

Ett alternativ i händelse av (S)-valförlust i höst kan i så fall bli att hon blir oppositionsråd.

Seppo Valli frågar sig vilket annat parti i kommunen som skulle kunna ha någon vinning av att stjälpa Terese Bengard som kommunalråd genom att inte ställa upp och tillsammans med (S) rösta på henne.

Mer läsning

Annons