Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att hitta skogsplanterare trots krisen och arbetslöshet

/
  • Just nu har Per Ledin 70 000 skogsplantor på sin väntstation i Krokvåg, men han har svårt att hitta arbetskraft.   Foto: Ingvar Ericsson

Trots förlamande lågkonjunktur med stor arbetslöshet och trots att man som normalflitig kan komma upp i dagsinkomster på med än en tusenlapp har Krokvågs Skogstjänst AB haft svårt att hitta skogsplantörer inför årets skogsplanteringssäsong.

Annons

Av årets sammanlagda personal om 45 personer är runt 25 polacker och tjecker.

Företagets ägare sedan starten 1995, Per Ledin, 47, bosatt i Ammer, väster om Hammarstrand, i fjol utsedd till Årets företagare i Ragunda kommun, säger sig vara bekymrad över tingens brist på ordning.

– Det kan hända att jag skulle kunna skrapa ihop en helsvensk personal, men det ska ju funka ute i skogen också.

– Många av de polacker som nu sätter igång har arbetat åt mig flera år och de fungerar alltid.

Krokvågs Skogstjänst ägnar sig främst åt skogsröjning och plantsättning. Bland planteringskunderna märks skogsjättarna med SCA, Norrskog, Svea Skog, Prima Skog, Persson Invest och kyrkan.

Företaget är främst verksamt inom Jämtlands län, men även i Värmland. Skogsplantering är av hävd ett lönande extraknäck för skolungdom, men vårterminen slutar inte förrän i mitten av juni när planteringen redan skall vara i full gång.

– Vi sätter ju igång redan den här veckan. Folk i länet vet ju att jag finns, men jag gör i ordning min verksamhet under vintern och kan inte vänta till i maj med att anställa folk.

– Jag beställer plant till SCA i mars och vi måste igång så snart som det är möjligt.

Krokvågs Skogstjänst AB årsomsätter runt 15 miljoner kronor, sätter årligen runt fem miljoner skogsplantor och är därmed länets största skogsplantsättare. En av finesserna med just skogsplantering är att den just nu inte påverkas av lågkonjunkturen. Återplantering efter slutavverkning är planteringstvingande lagstadgad.

– Möjligen kan man om något år märka en minskad plantering i sviterna av en minskad avverkning i lågkonjunkturen.

Mer läsning

Annons