Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stugubakelsen, en god hembygdshyllning i Stugun

/
  • Konditoribasen Sara Söderberg och Stugubakelsen konstruktör Sara Dahl med en del av årets upplaga av det lika rara som välsmakande och eftertraktade bakverket.Foto: Ingvar Ericsson

Finns länets mest välsmakande hembygdshyllning i Stugun?
Mycket talar för det.

Annons

Medförande mina välansade smaklökar besökte jag på torsdagen, den 29 januari, Internationella Stugundagen, Stugun för att äntligen få tillfälle att smaka på den ryktbara och ytterst rara Stugubakelsen.

Detta bakverk är ett unikum som bakas av Lilla Bageriet i Stugun två gånger per år och till råga på allt i begränsad upplaga.

De två baktillfällena är Stugundagen och dagen för Storsloken, den numera etablerade gäddjägardagen i Stugun.

Stugubakelsen konstruerades för ett tiotal år sedan av systrarna Anna och Sara Dahl på uppdrag av Stuguns företagarförening och LT har på något förunderligt sätt under alla år missat att få smaka på den.

Skälen till detta har varit två: antingen har konditorissorna glömt att berätta för oss om Stugundagen eller också har vi kommit för sent så att bakelserna sålts slut.

I år hann jag!

Skitgott!

Stugubakelsen har en totalbouquet av hjortron och där ett antal bär, den här gången lokalt plockade av Ruth Danielsson, toppar skapelsen och som vilar på en rejäl klick hjortongrädde.

Därunder återfinns varvat vaniljkräm, sockerkaka och mördegsform, allt placerat i glänsande aluminiumform.

Årets upplaga begränsades till 140 exemplar som var slutsålda vid 14-tiden.

Butikspriset är 22 kronor, flera kunder betalade 25 och en gav 30 för förmånen att få njuta.

– Stugubakelsen ser kanske inte särskilt märkvärdig ut, men när man väl och vackert gått lös på den upptäcker man hur god den är, säger Sara Dahl och låter därvid omåttligt och rättmätigt stolt över sin skapelse.

Mer läsning

Annons